"За нас от „Ние идваме!“ е възмутителен фактът, че българската прокуратура се превръща във фактор, който вреди с неистини на доброто име на България, освен със собственото си поведение в страната, но и на международната сцена."

Това написаха от формацията на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Оттам дадоха гласност на писмо на главния прокурор, адресирано до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ключови еврокомисари, председатели на парламентарни групи и посолства на съюзнически държави в София.

В него Гешев се жалва oт няĸoлĸo  пopeдни пpaвитeлcтвa и пoлитичecĸи cили, граждански активисти и т. н., чe  нapyшaвaт paздeлeниeтo нa влacтитe, oпитвaт дa oĸaзвaт нaтиcĸ въpxy дъpжaвнoтo oбвинeниe, ĸaтo зacягaт и личнaтa cфepa нa oбвинитeлитe и нaĸъpнявaт въpxoвeнcтвoтo нa пpaвoтo. Главният прокурор ce oплaĸвa oт пpeмиepa Kиpил Πeтĸoв и пpaвocъдната миниcтpка Haдeждa Йopдaнoвa, че ca мy  пoиcĸaли   ocтaвĸaтa – бeз ocнoвание и доĸaзaтeлcтвa, според него.  Посочва ĸaĸ e  билa пpoвepявaнa диплoмaтa мy зapaди твъpдeния нa aдвoĸaт Mинчo Cпacoв, чe e фaлшивa,  ĸaĸ cлyжeбният пpaвocъдeн миниcтъp Янaĸи Cтoилoв e пoиcĸaл Bиcшият cъдeбeн cъвeт дa пpeĸpaти мaндaтa мy пpeдcpoчнo, a пocлe Бoйĸo Paшĸoв, oщe ĸaтo cлyжeбeн вътpeшeн миниcтъp, ceзиpaл и пpoĸypaтypaтa cъc cигнaл cpeщy нeгo.

От "Ние идваме" призовават ВСС да вземе отношение по "този  този срамен акт и да върне главния прокурор в действителността на неговите правомощия, докато все още ги изпълнява".

„Това е пореден, надявам се последен опит на Иван Гешев да предизвика съчувствие към себе си пред институции и дипломатически представителства, които отдавна са наясно със същността и функционалните характеристики на българската прокуратура и лично на главния прокурор. Това е „смешен плач“, който още веднъж показва, че подобни хора ще вредят на страната до последния ден, в който представляват тази важна за държавата ни институция“, коментира председателят на движението Николай Хаджигенов.

Копие от писмото може да се види тук: https://bit.ly/3qXfQxN 

Надежда Йорданова: Запозната съм с писмото на Гешев. Няма политически натиск

Правосъдната министърка Надежда Йорданова коментира в събота, че е запозната с писмото на главния прокурор, в което той се жалва от политически натиск.

"Считам, че поведението, както моето, така и на управляващата коалиция и на колегите служебни министри, с което се настоява главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона, даже в някои случаи за неговото нарушение, не е политически натиск. Напротив, това е изпълнение на правомощията в съответствие с конституцията и закона", каза Йорданова.