150 българи прекараха цяла нощ затворени в самолета, с който трябваше да летят от Франкфурт до София снощи. Полетът на Wizz Air бил насрочен за 22,30 часа, но се отлагал многократно по най-различни причини. 

В крайна сметка хората останали в машината цяла нощ, тъй като не ги пуснали да се върнат обратно на летището, нито пък са ги настанили в хотел, каквато е задължителната практика в такива ситуации. 

Българите прекарали затворени в самолета от 22,30 вечерта до седем сутринта. Оказало се че екипажът на самолета не е подготвен за тази ситуация и нямало достатъчно вода и храна. Пътниците се свързаха с БНТ, след като никой от авиокомпанията не реагирал на позвъняванията им и съобщиха за проблема първо там.

За "По света и у нас" един от пасажерите Росен Стойнов разказа, че в началото са им казали, че полетът ще закъснее с 30 минути, тъй като пистата е заледена. След половин час пък отложили с още излитането, тъй като самолетът бил замръзнал. След това се наложило отново да чакат почитване на пистата – поне според обясненията на екипажа. В крайна сметка така и не излетели, а на летището нямало кой да отвори вратите и да позволи на пътниците да напуснат самолета. Наложило се хората да останат в него до 7 сутринта. 

Сред пътниците има и 12 бебета. В 7 часа сутринта екипажът обяснил, че пилотът има нужда от почивка, затова хората ще бъдат настанени в хотел. Това отново не се случило и пасажерите останали просто по седалките на терминала, като отново нямало кой да се погрижи за тях.

Българите смятат да съдят Wizz Air колективно, както и да настояват за обезщетение. Авиокомпанията не отговаря на въпроси за случая.

МВнР: Свързахме се с превозвача и летищните власти, но няма яснота

"По повод случая с блокирани наши сънародници на летището Франкфурт - Хан, Министерството на външните работи незабавно се свърза с летищните власти и авиопревозвача, като от тяхна страна към момента няма допълнителна яснота относно създалата се ситуацията.
 
По наша информация полетът, предвиден да излети за София в 20:15 ч., към момента е отложен за 23:00 ч. Със съдействието на кореспондента на БТВ,  заместник-министър Ирена Димитрова се свърза с наш пътник на летището и поиска информация за състоянието на сънародниците ни, както и за продукти от първа необходимост, които спешно да бъдат доставени от служители на генералното  ни консулство."

Това съобщиха от МВнР по случая.