67-годишната медийна звезда Опра Уинфри е изпълнителен продуцент на проекта за починалия миналата седмица Сидни Поатие, по който работи повече от година, а Реджиналд Хъдлин е режисьор, съобщи The Hollywood Reporter.

Семейството на Поатие участва в документалния филм, който е съвместно дело на Harpo Productions на Уинфри и Network Entertainment, предаде Дарик.

Президентът Обама награждава Сидни Поатие. Снимка БТА

Опра изживя много тежко смъртта на "Най-великия от Великите дървета". Актьорът от "Познай кой ще дойде на вечеря", който е първият чернокож носител на "Оскар" за най-добър актьор за работата си в „Лилиите на полето“, почина на 94-годишна възраст.

Опра, за която Сидни беше приятел и ментор, му отдаде почит в Инстаграм, където написа:

"За мен беше чест да го обичам като ментор. Той ми беше приятел. Брат. Довереник. Учител по мъдрост. Най-голямото, най-високото уважение и похвала за неговия най-величествен, благодатен, красноречив живот. Ценях го. Обожавах го. Той имаше огромна душа, която ще ценя завинаги. Бог да пази Джоана и прекрасните му дъщери".

Освен "Оскар" през 1963 г., в кариерата си Сидни Поатие също така спечели и другите две най-престижни отличия в киното "Златен глобус" и БАФТА.