Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с изявлениe на журналиста Атанас Чобанов, че спрямо него е отправена заплаха.

Наблюдаващ прокурор ще извърши лична проверка по случая. Чобанов ще бъде призован, за да му бъдат снети обяснения от прокурор.

В хода на проверката са изпратени писма до МВР, ГДБОП-МВР, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и до Служба "Военно разузнаване" с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо Чобанов, и ако имат такава - какви мерки са предприети за защитата на журналиста.

До настоящия момент прокуратурата не е уведомявана от институциите за отправена заплаха, както би следвало да се направи по закон.

След събиране на относимата информация наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. В случай че такива са налице, ще бъде образувано досъдебно производство.

Предни дни журналистическият проект за разследване на организирана престъпност и корупцията съобщи, че има сериозни и достоверни данни за заплаха за сигурността и безопасността на българския разследващ журналист от BIRD Атанас Чобанов. Малко след като информацията бе публикувана в twitter канала на OCCRP, тя бе потвърдена и от самия Чобанов. 

Последното разследване на Чобанов и BIRD е свързано с разкритието, че лобист на Демократическата партия в САЩ лобира за Делян Пеевски - санкциониран от закона "Магнитски" български депутат и бизнесмен. Този факт обаче не е деклариран надлежно пред американските власти, сочи разследването.

Оказва се, че Антъни Подеста е подписал лобистки договори на стойност над 2 милиона долара с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по глобалния закон “Магнитски” олигарх Делян Пеевски. Един от договорите не е деклариран съгласно изискванията на американския Закон за чуждестранните агенти /FARA/, установи проверка на БРРД. Друг е деклариран пред Сената, но не и по FARA. По оперативна информация от източници на БРРД е имало срещи на Подеста с Пеевски в Дубай. В София той започва бизнес с “троянския кон на Пеевски” – адвокат Момчил Мондешки.