Европейската комисия предложи в края на 2021 година ядрената енергия и газът да бъдат признати за зелена енергия при определени условия, за да се подпомогне така преминаването към възобновяеми източници.

Това означава, че ще бъдат одобрявани инвестиции за изграждане на ядрени и газови мощности.

Предложението на Комисията бе пратено до всички страни-членки на 31 декември 2021 г. Те трябва да заявят своята позиция най-късно до две седмици.

Германия днес съобщи своята позиция и тя е категорично против обявяването на атомния ток за зелен. Това съобщи министърката на околната среда Щефи Лемке.

„Позицията на правителството е ясно „не“ срещу вкарването на ядрената енергия в така наречената таксономия“, каза тя.

Позицията на Германия не обвързва юридически с нищо Еврокомисията, така че как ще се процедира от тук нататък, е решение на Брюкел, коментира още Лемке. 

Тя поясни и че не вярва отговорът на Германия да попречи на плановете на Еврокомисията.

„За да се спре този план, трябва да има достатъчно членки, които да се обявят против него. Но съм скептична, че това ще стане“, обясни тя.

Решението на Еврокомисията всъщност ще насочи инвестициите в определени енергийни източници и вместо да се работи по възобновяамеите енергии, част от парите на ЕС ще отидат за ядрени мощности, които са уж временно решение, обясни още тя.