СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Пропуските при сигурността на летището във Франкфурт на Майн са големи и недопустими. Пътници могат да качат почти безпрепятствено оръжие на борда. Основната причина е зле обучен персонал.

За германско летище и най-вече за най-големия международен аеропорт на ФРГ това звучи като мрачен хумор. Но не е!

Сериозните порпуски са установени от ексерти на Европейската комисия, съобщиха днес германските медии.

При проверката на сигурността на летището всеки втори от специалистите под прикритие на пасажери е успял да мине през пътническия контрол с оръжие и други опасни предмети в ръчния багаж.

“Основтата причина за недопустимите пропуски е зле обучен персонал. Контролиращите не са в състояние да разчетат ренгнетовата картина на сканирания ръчен багаж”, се подочва в доклада на ЕК. Той е с гриф “секретно”, но информация изтече в немските медии.

В доклада се посочвало също, че ако не се вземат незабавни мерки за отстраняване на слабостите, аеропортът във Франкфурт на Майн ще бъде обявен за “Non-Shengen-Airport”, т.е. изваждане от системата “Шенген”. Това пък би означавало, че пътници, пристигащи в европейска държава с полет от Франкфурт, ще се смятат като идващи от държава извън Шенген и ще бъдат проверявани като такива.

По този повод ръководството на летището разпространи днес следния текст: “Гледаме на констатациите изключително сериозно. В момента се сформират курсове за допълнително обучение на 2500 души контролиращ персонал. Други 2000 души вече да преминали допълнително обучение.”

Като оправдание или не, от там уточняват, че в доклада на ЕК се визирали редица европейски летища с пропуски при пътническия контрол, това във Франкфурт било едно от тях.

“Незабавно взехме мерки, за да може да гаратираме сигурността на пътниците”, заяви говорител на Федералната полиция, която отговаря за цялостната сигурност на германските летища и на жп гарите.

Междувременно Брюксел потвърди, че са извършени и продължават да се извършват строги проверки на всички европейски летища с оглед гарантиране на сигурността. Навсякъде, където се установят пропуски, държавите са длъжни в най-кратък срок да ги отстранят.

По боря на пътници летището във Франкфурт е третото по големина в Европа след лондонското “Хийтроу” и парижкото “Шарл дьо Гол”, в световен мащаб то е на 12-о място.

През 2013 г. през Франкфурт са минали 58 милиона пътници, сочи официалната статистика.