Сигурно не остана нито един ресорен журналист, който да не си е изписал писалката през последните две години от предупреждения - даването на добавки към пенсиите, смесването на социална и пенсионна система, безконтролното вдигане на минималната пенсия, ще доведат до тотален хаос и неразбории, до изкривяване и извращаване на логиката на системата и в крайна сметка до още една крачка към нейният предизвестен край - фалитът. 

Управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче не чу. Не чу нито журналисти, нито експерти и строши и малкото останали здрави основи на това, което трябва да бъде пенсионна система. От Борисов не сме учудени, но трябва да е ясно - правителството на "Продължаваме промяната" прави абсолютно същото и задълбочава проблемите, не знае и не иска да извърши реформа, а в крайна сметка страдащи продължават да бъдат настоящи и бъдещи пенсионери. А за навлизащите тепърва в своя работен живот млади става напълно безсмислено да се осигуряват. Последните данни за демографията потвърждават, че пенсионната ни система е "Понци" схема, която ще рухне. Мерки трябва да се вземат. 

За какво става дума? 

Общо над един милион български пенсионери са получили през януари по-малко пари спрямо месеца преди това. На практика това са половината от всички пенсионери в страната. Обяснението - намалената антикризна добавка, която беше 120 лв., а в момента е 60 лв. По време на актуализацията на държавния бюджет през миналата година, парламентът реши да увеличи минималната пенсия на 370 лв. и да приеме преизчисляване на коефициента са стаж от 1,2 на 1,35. Широко рекламираната мярка трябваше да донесе средно по около 64 лв. повече за всеки пенсионер. Само че се оказа, че това няма да важи за всички в системата и някои от тях ще получат по-малко от 60 лв. Този факт, заедно с намалената добавка, доведе до логичното - получаването на по-малко пари през януари, отколкото през декември. Средният размер на ощетяването е около 30 лв., което е сериозна сума на фона мизерните доходи на възрастните хора, особено фрапиращ е казусът при онези със социална пенсия, които взеха през декември 268 лв., а сега - едва 230 лв. 

И тъй като в политическата икономия има едно неписано, но аксиомно правило - социалните придобивки е невъзможно да бъдат отнети, се стигна до логичното. Правителството ще компенсира по-ниските суми с разликата при изплащането на февруарските пенсии. Или просто казано - за над милион пенсионери ще имаме бонус на бонуса. 

Защо? 

Защото за над 10 години в самолета на държавното обществено осигуряване е имало не повече от двама разумни пилоти, които обаче останаха за прекалено малко време - Ивайло Калфин и служебният министър Гълъб Донев. Всички други дружно извращаваха системата за политически цели и доведоха до нейния предизвестен крах, който може да бъде предотвратен само с радикални и много болезнени реформи. Правителството на "Продължаваме промяната" очевидно не вижда причина да влезе в отбора на първите двама и засега решава просто да продължава старите политики, защото точно това представлява бонус на бонуса. 

Логиката на пенсионната ни система е просто елементарна - колкото повече работиш, за колкото повече пари, съответно колкото повече си внесъл в нея, толкова повече ще получиш след като излезеш от трудовия пазар. 

Само че това отдавна не е така. Борисов и "Обединени патриоти" в пристъп на безумен популизъм решиха да увеличат ударно минималната пенсия до 300 лв., макар зад това решение да нямаше никаква, никаква икономическа логика. Така за повече от половината пенсионери вече нямаше никакво значение колко време и на какви пари са се осигурявали, всички започнаха да получават една и съща пенсия. Саблен удар върху логиката на системата и на практика още една причина, която да отказва младите да декларират реални доходи. По-късно, отново дриймтиймът на Борисов, реши да изиграе картата с добавката от 50 лв., което си беше просто купуване на гласове. А предупрежденията, че сумата няма как да бъде взета обратно след кризата, че смесването на социална система за подпомагане и пенсионна система ще обърка пенсионерите и финансите на държавата, останаха нечути. 

След това въпреки доброто желание на Гълъб Донев - един от признатите специалисти в областта, да изгради новите пенсии единствено на база преизчисления на коефициента за стаж и леко повдигане на минималната пенсия, партиите в Народното събрание шокираха всички с решението да дадат още по-голяма надбавка - от 120 лв. 

Така се стигна до днес, когато намалената на 60 лв. надбавка и коефициентът за стаж заедно не стигнаха на някои пенсионери да получат същото, което взеха през декември и те негодуват. Негодуват, защото не са длъжни да разбират разликата между социална система и пенсионна, нито политическите битки между атовете в парламента, интересува ги едиствено доходът им. 

Демографията

Проблемите обаче ще стават само по-дълбоки, разломите в системата - все по-ясни, а фалитът - все по-скорошен. Дупката в НОИ, която се финансира от данъците ни, а не от осигуровки, е 8 млрд. лв. и расте (б.р. през 2015 г. тази сума е била "едва" 4,5 млрд. лв. Всеки може да направи сметката колко бързо дефицитът расте). Това означава, че един път плащаме за пенсии през осигуровки и един или дори два пъти през данъците си, които са предвидени за съвсем други неща. 

Последните данни от преброяването, извършено през 2021 г., показват, че групата на работоспособните граждани в диапазона от възраст между 18 и 64 години е намаляла с фрапиращите 885 000 души през последните 10 години. Това е най-тежката присъда за българската икономика, както и за системата на пенсионното осигуряване. Все по-малко работещи издържат все повече пенсионери и тази по своята същност "Понци" схема ще рухне. Ще рухне и либералният ни и единствен справедлив данъчен модел, пазарът на труда ще се свива, а инвестициите все така ще намаляват. 

Тези данни така и не бяха адресирани от нито един политически играч през последната седмица. Ясно е, че опозицията от ГЕРБ трудно би могла да коментира, имайки предвид, че стопяването се е случило по време на нейното управление и дори майсторските класове по демагогия, които Борисов може да изнася из целия свят, не могат да помогнат в обяснението. Новите управляващи пък трябва да признаят, че нуждите от реформи са не просто належащи, а изключително закъснели. Асен Василев обещава някаква пенсионна реформа, но тя е толкова неясна и далечна, че засега по-скоро е добре да не й обръщаме внимание. Засега единствената идея, която Василев е предложил, е увеличение на прага за максималния осигурителен доход, което не е никакво решение, имайки предвид, че ще генерира едва някакви 200 млн. лв. повече. Освен това представлява увеличение на данъчно-осигурителната тежест, каквато от "Продължаваме промяната" решиха да не предприемат. 

Решението е болезнено и няма да дойде от надскачането на бонус до бонуса. Демографската тенденция е унищожителна и е време да се мисли за индивидуални партиди, които да гарантират, че всеки ще получи това, което е внесъл в системата. Ако по-голямата част бъде изнесена в частния сектор може дори да имаме и увеличение на внесеното, когато ще трябва да го получаваме. Това, разбира се, е свързано с добра регулативна среда и доверие в инстутициите. Тезата е много добре развита от икономистите от ЕКИП, които представиха идея за реформа преди години, но и идея, на която никой не обръща внимание. Защото е рязка и тежка и защото много трудно ще бъде приета от все по-олевяващото ни население. 

Разбира се, повишаването на икономическата стабилност и доходите, съответно вкарването на пари в системата, също ще помогне, но дори най-амбициозните планове за растеж на управляващите не достигат до нужните скокове. 

Трябва да имаме и друго предвид - пенсионните системи не са гаранция за добри старини и никога не са били. Митът за германския пенсионер, който с пенсията си си купува жълто "Порше" и започва да обикаля света, е именно мит. Не защото не го прави, а защото "Порше"-то е купено не с пенсия, а със спестявания. 

Време за дълбока и необратима реформа, която да върне логиката в системата и която да я направи справедлива. От "Продължаваме промяната" имат исторически шанс да се възползват от доверието и ореола си на модерни политици, така че да променят нещата. 

С надграждане на бонусите няма да стане. Никой не отрича правото на българските пенсионери да получават справедлива и достатъчна пенсия, така че да изживеят достойно старините си. Но те трябва да разберат,  че от години са използвани за смокинов лист на безрасъдни и некомпетентни управления, които не им помагат, а напротив - пречат им. И най-вече съсипват не само техните старини, но и тези на техните внуци.