Европейската комисия смята да поиска от Полша да плати глоби в размер на близо 70 милиона евро през следващите седмици, предаде Ройтерс, като цитира източници от Брюксел.

Причина за мярката е, че Варшава досега не се е отказала от спорната система за налагане на политическо влияние върху съдиите.

„Съжалявам, че положението с върховенството на закона в Полша не показва признаци на подобрение и съдиите продължават да бъдат под натиск. Ние ще продължим да изпълняваме дълга си да защитаваме върховенството на закона и независимостта на съдебната власт", заяви говорител на еврокомисаря по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

На 11 януари изтече крайният срок, в който Полша трябваше да уведоми кога и как ще разпусне Дисциплинарната камара на Върховния съд във Варшава. Съдът на Европейскиъ съюз (СЕС) нареди тази институция да бъде закрита. В противен случай Полша ще трябва да плаща глоба на стойност 1 милион евро на ден.

Завчера говорител на ЕК отказа да отговори на въпроса дали става дума за сумата от 70 милиона евро.

Сега обаче източници от Комисията заявиха пред Ройтерс, че ако отговорът на полското правителство не удовлетвори Брюксер, на Варшава ще бъде изпратена фактура за плащане с 45-дневен срок за изпълнение. Дотогава глобата ще достигне общо около 70 милиона евро, каза втори източник от ЕК. Фактурата ще бъде изпратена много скоро, допълни той.

Ако Полша продължи да отказва да плаща за неспазване на разпореждането на СЕС, Комисията в крайна сметка ще приспадне цялата дължима сума от фондовете на ЕС, предназначени за нея.