Русия ще използва военни средства, за да неутрализира заплахите за сигурността си, ако дипломацията се окаже недостатъчна.

За това предупреди в Брюксел зам.-министърът на външните работи Александър Грушко, предаде Ройтерс. Той говори след края на Съвета „НАТО-Русия“.

Двете страни не постигнаха напредък в спора си, който доведе до небивало напрежение. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че пактът ще продължи политиката си на отворени врати. Москва бе поискала разширяването на изток на алианса да спре.

Следващите стъпки на Русия ще станат по-ясни, когато НАТО представи собствените си предложения, каза Грушко. Според него е добре, че и двете страни са били много откровени на срещата.

Според руския дипломат е възможно да се постигне деескалиране на напрежението около Украйна. В НАТО обаче трябвало да разбере, че рисковете от приемане на нови членки са повече от възможните предимства.

Грушко допълни, че Москва и Брюксел са обсъдили как да избягват опасните ситуации. Изгонването на руски дипломати през 2021 г. е неприемливо и Русия ще предприеме всички необходими мерки да не бъдат накърнявани интересите й в сферата на сигурността.

Ситуацията е много опасна и все още не е ясно как да бъдат преодолени пречките, за да бъде постигнат напредък, изтъкна представителят на Кремъл. Москва поискала писмени отговори от НАТО на предложенията си за широкообхватни гаранции в сферата на сигурността и очаква алиансът да обясни как той ще ги прилага, или ако не може да ги приложи - защо. След това Русия ще може да реши какви действия да предприеме.

Накрая Грушко предупреди, че от пакта не могат просто да избират от представения от Русия списък само онези предложения в сферата на сигурността, които им харесват.