Пиарът на "Продължаваме промяната", който отговаря за парламентарната дейност на народните представители от управляващата партия - Александър Бойчев, се включи днес на живо в ефира на Нова телевизия, за да... вдигне скандал на водещите на сутрешния блок. Повод станаха твърденията на различни политически представители относно COVID теста на председателя на парламента Никола Минчев, около които Мирослава Иванова и Виктор Николаев задаваха въпроси.

Увертюрата

Всичко започна с участието на депутатката от ПП Татяна Султанова, която коментира правителствените мерки срещу пандемията, зеления сертификат и вчерашния протест срещу него, организиран от партия "Възраждане". Както е известно, председателят на парламента е позитивен за коронавирус, което бе обявено от пресцентъра на Народното събрание късно вечерта в понеделник непосредствено след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), в което и той участва.

Заради това бяха изолирани всички участници в заседанието, сред които и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Заради това пък той не можа да се включи в собствения си протест и провидя конспирация - усъмни се, че Минчев е болен с COVID, както и в истиността на направения от него тест, в т.ч. в колко часа е бил взет.

От ГЕРБ доста се постараха да налеят вода в мелницата на твърденията на Костадинов. Шефката на парламентарната група на бившата управляваща партия Десислава Атанасова, която също е карантинирана, обяви във фейсбук съмненията си, че парламентарният председател е знаел, че е заразен, но е отишъл на КСНС. А преди това е бил в контакт с шефа на групата Андрей Гюров, който пък бил с COVID. Тя даже определи поведението на Минчев като "лекомислено".

"Считам за проява на пълна безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на г- н Минчев, който над шест часа беше с всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен с COVID-19 от председателя на ПГ на ПП, за когото г-н Минчев обяви, че е с COVID-19 и поради тази причина не присъства на КСНС", написа тя.

Вчера бившият здравен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов също впрегна сили, за да задава въпроси кога и как е направен тестът, коя лаборатория работела денонощно и други подобни. Макар че на него му е добре известно, че първите държавни мъже едва ли се тестват по обичайния ред. Имената на лабораторния лекар не се виждали и това правело изследването невалидно и т.н.

В общия хор се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Без да съм почитател на конспирациите, в момента карантината се явява като едно спасително салче на президента, Министерски съвет и депутатите. Приятелят ти е болен от ковид, ти с какъв акъл отиваш на КСНС да обезглавиш цялата държава", попита и той.

Така стигаме до тази сутрин, когато двамата водещи на блока опитаха да разберат какво точно се е случило с теста на Никола Минчев и използваха факта, че депутатката от ПП Султанова е гост в студиото. Султанова на няколко пъти повтори, че единственото, което може да каже е, че поведението на председателя на НС е изключително отговорно, но не можа да отговори с точност кога какви тестове си е правил, преди или след заседанието на КСНС и пр.

Иванова и Николаев отбелязаха, че се налага да питат нея, тъй като Никола Минчев е отказал на поканите на Нова тв сам да даде обяснение. И с това участието на депутатката приключи. Но не и темата.

По телефона поиска да се включи Александър Бойчев. Който първо се накара на водещите, че са объркали името му с "Бояджиев", за което те му се извиниха и обясниха, че понеже ПП е нова във властта, все още не познават лицата й, а после им се накара за това какви въпроси задавали и как не проверявали информацията си. И това - в рамките на 9 минути ефирно време.

Бойчев "препоръча" на журналистите да си проверяват информацията. Това, което се било случило преди малко в ефир било "най-малкото недопустимо".

"Депутатите не са лаборанти, колеги! Депутатите няма как да знаят в колко часа е взета проба!", заяви.

Мирослава Иванова му обясни, че никой не е изисквал информация за часове и минути и подчерта, че въпросите около теста на Минчев са били повдигнати вчера не от тях, а от множество политически представители и е добре да получат отговор. А той отвърна, че самият Минчев публикува вече детайлна информация относно теста.

Николаев поиска да разбере в колко часа е взет тестът с оглед въпросите за тази "вечерна" лаборатория, а Бойчев се обърна към него с въпрос: "Г-н Николаев, извинявайте, вие боледували ли сте от COVID и правили ли сте си тестове?".

И обясни, че тестът на Минчев е взет вечерта в понеделник, след заседанието.

"Г-н Николаев, това, което правите вие в момента, е абсолютно недопустимо! Вие задавахте въпроси на депутати от ПП, които не са от компетенциите на депутатите", продължи пиарът. На когото все пак би трябвало да му е ясно, че такива въпроси може да бъдат зададени при медийно участие на представител на формацията.

"Правите внушения, защото разпространявате фалшиви новини на другите партии. Твърдяхте, че той (Гюров) е болен и е заразил председателя! Вие проверявате ли си информацията?! Това е недопустимо! Вие сте представител на медия, която твърди, че спазва високи стандарти в журналистическата работа! Вие не си проверявате информацията, че председателят на групата е абсолютно здрав и никога не е боледувал от COVID!", атакува още Бойчев и обвини водещите, че разпространявали твърденията на Десислава Атанасова, без да са си направили труда дори да попитат.

На което Николаев отвърна, че може да задава такива въпроси, каквито реши, а председателят на парламента е бил поканен като гост. Тоест, направили са си труда да попитат. 

"Г-н Николаев, вие ако сте болен, ще участвате ли в медия, за да разсъждават върху вашия здравен статус?!", продължи пиарът на ПП.

"При цялото ми уважение, ще трябва да свикнете да ви се задават въпроси, дори при ситуации, при които обстоятелството...", опита да отвърне Николаев. И двамата влязоха в спор за фалшивите новини, на което водещият посочи на Бойчев, че именно, за да няма такива новини, трябва да има обяснение и опровержение, така че до публиката да достигне истината.

Разговорът продължи в този дух, както стана ясно, 9 минути.

И все пак мистерията бе разгадана: председателят на НС е бил тестван от медицинско лице у дома, а пробата не е третирана в "търговска лаборатория". И на финала двамата водещи посочиха, че все пак се е стигнало до изясняване на ситуацията. Когато има кой да го направи.

И още уточнения

И за да стане всичко вече съвсем ясно, по обяд се включиха и от пресцентъра на Народното събрание. За да обявят:

"Никола Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница „Лозенец“, който наблюдава здравето на председателя на Народното събрание. Той е направил  антигенен тест (с положителен резултат), след което е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който по-късно е показал също положителен резултат. Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница „Лозенец“, като са направени на 10.01.2022 г. и са въведени надлежно към РЗИ-София.

Като обществена личност, която се среща всекидневно с десетки и дори стотици хора, Никола Минчев се подлага на рутинни тестове за COVID-19. Тестът му за понеделник е бил планиран за времето след заседанието на КСНС.  Г-н Минчев своевременно е уведомил  контактните си лица и обществото."