Евентуални американски санкции срещу руския президент Владимир Путин биха довели до "разрив" в двустранните отношения, заяви днес говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Дмитрий Песков отговори на въпрос за проект на група сенатори демократи в САЩ за нови наказателни мерки спрямо Русия, в случай че тя нападне Украйна.

"Въвеждането на санкции против държавния глава и главата на Русия ... това е мярка минаваща границите, която е сравнима с разрив в отношенията", каза прессекретарят на Путин.

"Съвпадението по време на тези изявления и на преговорите е опит да се окаже натиск върху Москва - добави той, визирайки продължаващите днес във Виена преговори за сигурността в Европа между представители на САЩ и Русия. - Той е априори безсмислен, тъй като става дума за санкции, които по същността си и при отчитане на неминуемия адекватен отговор фактически могат  да се приравнят с инициатива за разрив в отношенията".  

Законопроектът, внесен от сенатора Робърт Менендес, предвижда санкции срещу ключови руски банки, компании предоставящи услугата сигурни съобщения и изолиране на страната от международната система за банкови разплащания СУИФТ. Мерките визират и висши руски правителствени служители и военни ръководители, включително президента Владимир Путин.

Русия е струпала близо 100 хиляди войници и техника по границата си с Украйна, която Москва твърди, че не възнамерява да напада. Путин поиска спешни преговори със САЩ с исканията те да дадат правни гаранции, че Украйна и други бивши съветски републики няма да бъдат приети в НАТО, че алиансът ще изтегли въоръженията и силите си от Източна Европа и че няма да разполага там нови. 

На преговорите, започнали в Женева миналата неделя, продължили вчера в Брюксел и днес - във Виена САЩ отхвърлиха първите две искания и показаха готовност да обсъждат третото.