Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация.

Това потвърди и премиерът Кирил Петков, който се включи на живо в новините на Нова тв. 

Вчера стана ясно, че Цацаров ще подаде оставка като председател на антикорупционната комисия предсрочно. Очаква се тя да бъде депозирана още следващата седмица и от 1 март решението да влезе в сила. 

„Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели достъпа до класифицирана информация до ниво „Строго секретно” на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Разрешението е отнето в хода на осъществен контрол за надеждност след придобити данни, оказвайки влияние върху неговата надеждност”, коментира министър-председателят. 

"Решението е на база събиране на данни за сериозен период от време, уточни Петков. „Не знам дали Цацаров е предполагал, че това ще се случи днес и дали е свързано с неговата оставка вчера, но се надявам, че тези две неща не са свързани”, добави той. 

От думите му се разбра, че имало сигнал срещу бившия главен прокурор, но нямал право да сподели за какво става въпрос. Данните са събирани дълго време, но било класифицирана информация кога е започнало разследването.

"Искам да приветствам ДАНС и всички служби, които показват, че няма да има човек, който да е над закона. Оттук нататък няма специално третиране", каза още премиерът.

Според него явно КПКОНПИ не си е свършила работата, като се съди по липсата на сериозни дела за корупция по високите етажи на властта.

Както е известно, новата власт обяви отдавна намерение да внесе сериозни изменения в закона за КПКОНПи, като раздели комисията на две - едната част ще извършва разследвания за корупция по високите етажи, а другата ще се занимава с конфликта на интереси. Бе обявено, че проектът ще е готов и внесен в парламента за разглеждане до края на месеца, като новото мнозинство многократно даде да се разбере, че Сотир Цацаров няма да оглавява нито една от новите структури. 

Самият Цацаров обяви вчера, че има намерение да се оттегли от поста чак на 1 март, защото първо искал да внесе в Народното събрание доклад за дейността на водената от него комисия, за да се видело колко много работа е свършила. 

Днес в ефира на Нова Петков отговори и на въпрос за твърдението на прокуратурата, че с днешната декларация от управляващото мнозинство с искане за оставка на Иван Гешев, има политическа намеса в работата ѝ.

"Всички българи имат право на мнение, а народните представители също имат право да правят декларация за нещо, което вярват, че е факт. Промяната идва неизбежно", заключи премиерът.

„Вече доверието – явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и наголяма част от българския народ, вече е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури“, каза още той по БТВ.