ЕС приветства насрочения за 16 януари референдум в Сърбия за промени в конституцията на страната.

Това се казва в съвместно изявление на делегацията на ЕС в Белград и посолствата на Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ.

Референдумът в неделя е за конституционни промени в сферата на правосъдието. Целта е да бъде деполитизиран изборът на прокурори и съдии и да се помогне на Сърбия по пътя й към членство в ЕС, пише БТА.

Ако предложенията за изменения бъдат одобрени, високопоставените магистрати вече няма да се определят от парламента, а от Висш съвет на съдиите и от Висш съвет на прокурорите.

„Референдумът е ключова стъпка към засилване на независимостта на съдебната система и на прозрачността и ефективността на институциите, защитаващи върховенството на закона. Вярваме, че тези реформи са стъпка към равняването на Сърбия по европейските стандарти и че ще подкрепят процеса на итгеграция“, гласи изявлението на дипломатическите мисии.

Те призовават всички граждани на страната де участват в референдума.

Същевременно от дипломатическите представителства изразяват съжаление, че властите в Косово не са разрешили на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) нейни представители да събират бюлетините на имащите право на глас жители на тази държава.

„Призоваваме правителството на Косово да позволи на сърбите да упражнят правото си на глас на избори и в изборния процес съгласно установената практика“, заявяват още от представителствата.

Накрая те призовават правителствата в Белград и Прищина да се въздържат от реторика, която би могла да покачи напрежението.