Ден след уволнението след 37 години работа във в. "Дума" на журналистката Велиана Христова, днес ръководството на вестника на БСП отстрани още едно от знаковите му пера - Велислава Дърева.

"От днес, 14 януари и аз не съм част от екипа на ДУМА. Просто са махнали моето име от карето на вестника. Тез храбреци, гаулайтерите на Вождесата, даже не посмяха да ми го кажат лично. Поне по телефона. Безкрайни са чудесата корнелиански!

Уволняват те подло, бандитски, иззад ъгъла! Без аргументи, без мотиви, без обяснения. 

Дерзайте, корнелианци!

Репресиите продължават!", съобщи самата Дърева в пост във фейсбук профила си, като под "Вождесата" явно трябва да се разбира лидерката (в оставка) на партията - настоящата вицепремиерка и министърка на икономиката Корнелия Нинова.

Както Клуб Z писа вчера, Велиана Христова е била освободена от работа след изпратено критично писмо до пленума на партията.

В него се оборват критики на лидерката към вестника, като: че вестникът е изключително критичен към ръководството, че издръжката му струвала 40 000 лв. на месец, че в него работели 60 души, че година и половина журналистите не ходели на работа (нищо, че "Дума" не е спирал да излиза, б.а.) и др.

От БСП отрекоха. Христова била навършила пенсионна възраст и работела само на авторски договор, изтекъл още през 2020 г., посочиха само.

Писмото до пленума, което той така и не е пожелал да разгледа, е било подписано от 30 души от редакцията на вестника от общо 34.

В защита на Христова вчера излезе и вицепрезидентът и бивш член на партията Илияна Йотова. След уволнението и на Дърева днес, вече реагираха и евродепутатите социалисти. С декларация.

Български евродепутати от БСП изказват загриженост във връзка с недопустимото според тях отношение на партийното ръководство към в. „Дума“, се посочва в нея.

Позицията бе разпространена от Петър Витанов – председателя на делегацията на БСП в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) в Европейския парламент. Тя е подписана от 4-ма от общо петима наши евродепутати социалисти. Това са Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева и Иво Христов (не е подписано само от Цветелина Пенкова).

Ето какво пишат българските евросоциалисти:

„Проблемът бе повдигнат от журналистите в левия вестник с писмо от 2 декември, подписано от 30 човека. В него те говорят за цензура, тормоз и експерименти, които разрушават вестника. Броени дни преди предстоящия конгрес ръководството на БСП отстрани три от най-авторитетните пера на левия вестник: Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев - журналисти, които с позицията си от години създават облика на всекидневника.

„Дума“ съхрани духа и каузите на левицата в трудните времена на прехода. Вестникът на Продев винаги е бил еталон за честна, ценностна публицистика.

Вестник „Дума“ никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник. С тези си действия то подрива дългогодишният пакт на доверие между журналистите и читателите на „Дума“.

Евродепутатите от левицата изтъкват, че унизителното отношение съвпада и с унизителните изборни резултати на БСП на последните три парламентарни вота. Те са убедени, че кризата в „Дума“ е елемент от общата криза в партията.

Накрая те изразяват убеденост, че „Дума“ принадлежи на лява България.

„Изказваме своята солидарност с голямото семейство на вестника, което включва сегашните и бившите журналисти на изданието, както и верните му читатели“, завършва писмото.