През 2020 година са сключени договори за изграждането на салони в училища в различни краища на страната на стойност 15 милиона лева. До днес не е изпълнен нито един. Това обяви в ефира на "Карай направо" по Нова телевизия министърът на спорта Радостин Василев.

По думите му единствено по един от проектите е започнало проектиране.

"Няма изграден нито един спортен салон. Установихме, че гаранциите на някои от изплатените договори са изтекли. Виждаме класически пример от автомагистралите. 15 милиона лева - година по-късно договорите са изтекли и няма изпълнение, а и парите ги няма", обясни той. 

Василев визира период, в който спортен министър беше Красен Кралев. Той увери, че предстои изясняване къде са изчезнали парите. 

"Поискал съм възстановяване на всички авансово платени средства. Има конкретни лица, които са имали задължения за дейности, които не са извършени. Умишлено двете страни явно са се разбрали салони да няма, но парите да бъдат платени. Ако средствата не бъдат възстановени, ще сезирам всички компетентните органи", добави Василев. 

Спортният министър уточни, че по темата е разговарял с вътрешния и финансовия министър. Запознат е и премиерът. 

"Фирмите, които са сключвали тези договори, не би трябвало да са тайна. Към момента едва ли ще бъдат възстановени средствата. Става въпрос за не големи и известни фирми. Вероятно са били създадени с конкретна цел", каза още той. 

Според министъра всичко, което се е случвало през последните 12 години в спорта, не се е случвало по определените правила, а по "вторични заповеди от някого по телефона".

"Тепърва ще бъдат обявени поетапно безобразията в спорта", категоричен бе Василев.

През изминалата седмица Радостин Василев влезе в няколко скандала. Той размени декларации с футболния "Левски" заради изказване заради козирката на сектор А на ст. "Георги Аспарухов".

След това заформи буря от нападки и квалификации с Илиана Раева, но на следващия ден двамата изпушиха лулата на мира. Междувременно Василев представи нова програма за финансиране на високи спортни постижения, като продължи и да съдейства на ЦСКА-София за реконструкция на ст. "Българска армия".