Крум Зарков набира все повече самочувствие в предстоящата битка за лидерския пост в БСП. Той подчерта, че ако бъде избран ще приключи с "изключванията и остракирането и ще възстанови диалога".

„Смятам, че имам реални шансове да стана председател на БСП”. Това каза депутатът пред Нова телевизия тази сутрин. Зарков по-рано беше обявил, че ще се включи в надпреварата.

Той посочи, че ако получи доверието на съпартийците си и оглави БСП, ще приключи с "изключванията и остракирането" и ще възстанови диалога.

„Не се кандидатирам срещу Корнелия Нинова. Изпитвам отговорност към политическата си сила. През 2016 г. Нинова внесе нова енергия в партията и това моментално даде резултат. След първия пряк избор на председател партията изглеждаше като решила вътрешния си проблем и трябваше да тръгне напред. Основната грешка е, че не тръгнахме към властта, а отново се загледахме към вътрешнопартийните неща”, обясни Зарков.

Той добави, че надежда да бъде избран му дава и проведено съвещание на младежите в БСП, където била заявена волята за промяна.

„Корнелия Нинова може да е в силата си, но БСП - не е. Това се осъзнава от всеки член и симпатизант. Постигането на катастрофалните резултати и спиралата, която ни води надолу. Мисля, че всички разбират тежката ситуация, в която се намира партията. Това, че сме във властта е добре, но само по себе си това няма да реши въпросите на БСП”, добави политикът. 

На въпрос дали би оттеглил Нинова като министър, след като получи лидерския пост в БСП, Зарков посочи:

„Аз съм подкрепил с гласуването си в Национален съвет нейното отиване в правителството, както и участието на БСП във властта. Сигурен съм, че тя ще  покаже като много опитен политик и с много опит във властта, че може да се справи”, обяви депутатът.

По темата с отстранения от партията Кирил Добрев Зарков обясни, че той ще продължи да бъде част от нея по силата на своето име.

„Това, за което беше изключен, е същото, за което беше един от най-приближените на Нинова. Тоест, не бива да се действа по този начин”, каза той.

Според Зарков един от проблемите в столетницата, особено през последната година и половина, е фактът, че дебатът за това какъв фактор е БСП и каква е нейната роля в политическия живот в страната е заместен от взаимни обвинения и нападки.

„Изчистването на тези въпроси няма да се случи, когато изчистваш хора или журналисти, които ги поставят. Ще стане, когато създадеш атмосфера в органите на партията да се говори и хората ходят в своята партийна организация не с топка в корема и със страх, а с желание да чуят и да кажат какво мислят, че трябва да прави основната лява партия в страната”, допълни Зарков.

Той коментира и случая с отстранените журналисти от „Дума”.

„Това, което се случи, не трябва да се замита просто така. Става въпрос за отстраняването на критично мислещи хора. И те са били критично мислещи не към Корнелия Нинова, а към всички председатели преди нея и ще бъдат критични и към следващите”, уточни той.

Депутатът определи „войната” между президента Румен Радев и БСП като „тежка грешка”, която лично той не може да си обясни. По думите му обаче тя вече е приключила, тъй като държавният глава е избран с много голямо мнозинство.