Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е освободил днес изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Десислава Христова. Промяната все още не е вписана в Търговския регистър, това предстои да стане. 

Със същата заповед е променен и уставът на дружеството. Промяната предвижда то да се представлява от един изпълнителен директор вместо двама, както бе до момента. 

Това съобщиха днес от МРРБ в нарочно съобщение до медиите. Мотиви към заповедта не се съобщават. Те вероятно ще бъдат обявени с вписването на решението в Търговския регистър. 

Припомняме, че Десислава Христова пое поста след решение на служебния министър Виолета Комитова, след като бе уволнен дългогодишният бивш шеф Стоян Беличев. Христова обаче се яви и на конкурс, който спечели за поста. 

Вероятната причина за освобождането на Христова обаче, се крие в нова информация за нейните действия по времето, в което е просто член на борда на директорите от времето на Беличев. Изданието "Сега", което е получило документи по Закона за достъп до информация, разказа, че "Автомагистрали" е действало изпреварващо по набирането на частни партньори за строителството на "Хемус" и то преди изграждането да бъде възложено на нея. 

Именно Христова е изготвила и първия доклад, свързан с набирането на фирми-контрагенти през 2018 година. В него тя признава, че държавното дружество няма как само да извърши предстоящите поставени задачи и препоръчва да се проучи пазара и да се сключат партньорства с частни компании. 

Малко по-късно Министерски съвет внезапно решава да възложи инхаус процедура на "Автоамгистрали".