"Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия."

Това се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, разпространено днес от посолството на Вашингтон у нас. Реакцията идва след като преди няколко дни конгресменката от републиканската партия Клаудия Тени заяви в интервю за македонската редакция на "Гласът на Америка", че налагането на санкции на София е възможно, заради отказа на страната ни да позволи начало на ореговорния процес по присъединяването на Скопие към Европейския съюз. 

"Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема", се казва още в изявлението на Държавния департамент. 

В същото време, Вашингтон ясно показва, че продължава да смята, че присъединяването на Албания и Северна Македония е важно за САЩ. 

"Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона", пише още в краткото изявление.