Лекар е нападнат в кабинета му - обиждан, свален на пода и душен. Обяснението за агресията - ваксинирал пациент, който след време починал.

Новината е от вчера.

Ден по-рано доцент Атанас Мангъров обясняваше на живо от телевизионния екран как в България има починали 564 души от ваксините. (Разбирай ваксините не спасяват човешки животи, а убиват). Без никакви доказателства. 

Връзка между нападението и думите на Мангъров може и да няма, но съвпадението е притеснително.

Инфекционистът, противник на COVID ваксините, отново излиза сякаш от временната сянка, в която беше поставен, и се връща с нови сили под светлината на прожекторите.

Доц. Мангъров е част от работна група от страната на „Възраждане“, която заедно с експертите на правителството, ще спори и обсъжда мерки, ваксини, зелен сертификат.

Добра идея ли е това?

Според премиера Кирил Петков така антиваксъри и сие нямало да се капсулират, щели да се почувстват изслушвани и представени. Едва ли не се очаква те да бъдат убедени от специалистите и рязко да променят публичните си възгледи (щото при някои от тях има опасно раздвоение по отношение на епидемията и ваксините между убежденията им пред хора и насаме). Вероятно Петков си представя, че като вкара "Възраждане" и съмишленици в подобен тип диалог той ще успее да ги приобщи, претопи или поне притъпи. Може някъде и в учебниците за разрешаване на конфликти така да пише.

Но е съмнително колко този план може да свърши работа. И доколко работят аргументите на здравия разум срещу фанатизирани хора, при това снабдени с парламентарно представителство и умело използващи социалните мрежи.

Всъщност не получават ли така нова легитимация, не им ли се влива нова сила? И няма ли Петков да бъде надхитреният? 

Да си спомним, че медийната звезда на педиатъра инфекционист (дотогава просто с реноме на добър специалист ) изгря ярко със силно критикуваното хрумване на бившия премиер Бойко Борисов за алтернативен на НОЩ орган за пандемията. Така още в началото сред хората се породиха съмнение, раздвоение и несигурност, щедро подхранвани от търсенето на „другата гледна точка“, особено в тв ефир.

За известно време към края на м. г. Мангъров, който в нахъсаното си желание да доказва своята „правота“ и да брани новопридобитата си "революционна" слава, стигна до интересни избори - кандидат-депутат от АБВ, сега съветник на „Възраждане“, беше поизчезнал от екраните. 

Създаването на работна група обаче изглежда като възобновяване на темата за алтернативността на фактите и подхранва с нов импулс съмненията в и без това твърде разделеното общество.

А Мангъров се завръща още по-краен и разпространява твърдения, които не може да докаже, фалшиви новини (както ги определи д-р Александър Симидчиев). Не му е за първи път. През септември 2021 г. от две болници открекоха негово обвинение за починал ваксиниран пациент. Сега макар и с два дни закъснение от здравното министерство също опровергаха пряко насаждащото му страхове изказване, че ваксините са убили над 500 души в страната.

Как действа този тип пропаганда на и без това колебаещите се и неискащи да се имунизират българи е лесно да се прогнозира.  

Кирил Петков има големи планове за разширяване и ускоряване на ваксинацията. "Завръщането" на доц. Мангъров няма много да помогне на тези амбиции.