Руски съд осъди търсачката Google да заплати 4 млн. рубли, или 46 хил. евро, след като компанията е отказала да премахне достъп до съдържание, забранено в Русия.

Глобата може да изглежда смешна на фона на огромните печалби на техногиганта, но е поредна в серия от наказания срещу търсачката.

През декември Русия глоби Google с далеч по-солидните 7,2 милиарда рубли (87 млн. евро). Това става възможно благодарение на новата система за глоби, която местните регулатори въведоха - тя се базира на печалбите на компанията в страната.

Това ще позволи Москва да изтика Google напълно, което е в полза на местната търсачка Яндекс, както социалната мрежа Вконтакте се радва на популярност, благодарение на регулацията на Facebook. Или ще означава Google да се съобразява с всички искания на режима в страната.

Руският интернет става все по-изолиран от останалата част от света. За разлика от Китай, Русия не вдигна "огнена стена", но вместо това систематично налага санкции върху големите интернет гиганти и използва регулатора Роскомнадзор като солидна бухалка срещу всякакви други сайтове, дори свободната енциклопедия Уикипедия.