Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия не е против да се възстановят преговорите за Украйна в Нормандския формат. В него участват Русия, Украйна, Германия и Франция и за последен път такава среща имаше през 2019 година.

Москва очаква в преговорите обаче да бъдат поканени и руснаците от Донбас. Това Лавров заяви на пресконференция с германската министърка на външните работи Аналена Бербок, с която разговаря тази сутрин в Москва.

Бербок пък заяви пред журналистите, че с Лавров имат „фундаментални различия по много въпроси“, но това, че се срещат да разговарят, все пак дава надежда.

„Няма алтернатива на стабилните германско-руски отношения и това е убеждението на правителството в Берлин“, заяви Бербок. 

Германската външна министърка настоя да отговори спокойно и обстойно на всички повдигнати от Русия теми, някои от които „тежат на добрите ни отношения“. 

Москва публикува часове преди визитата на Аналена Бербок всички въпроси, които смята за спорни с Германия.

Каталогът с германски прегрешения от руска гледна точка е дълъг и с доста остър тон. Руснаците съобщават, че „са разочаровани от настоящото състояние на отношенията между Берлин и Москва, които се намират в особено тежка фаза, тъй като Берлин провокира Москва многократно.“

Доказателствата за тези провокации са изброени детайлно. Сред тях е „постоянното присъствие на Бундесвера в Литва, въпреки че според вижданията на НАТО и Германия това не отговаря на истината и натовските части там се сменят непрекъснато.“

Русия е против това, че Германия е изходна точка на американските войски в Европа, че Берлин поддържа санкциите срещу Москва и в крайна сметка „Германия е непрекъснато срещу нас“. Споменават се експулсиранията на руски дипломати от Берлин „по скалъпени обвинения в шпионаж“, обвиненията, че Русия е замесена в опита за отравяне на Алексей Навални, както и разкритията, че Москва е замесена в убийството на дисидент в Берлин. Всичко, това според Русия, са „вражески действия на Берлин спрямо Москва“.

Лавров изброи всички тези обвинения и по време на срещата си с Бербок, което вледени атмосферата на разговорите. Първоначалното приятелско обръщение на „ти“ бе забравено и Бербок започна да се обръща към Лавров с „уважаеми колега“, а в края на пресконференцията двамата дори не позираха за снимки пред камерите, ръкувайки се, както е обичайно след подобни срещи.

Двамата министри обсъдиха и газопровода „Северен поток“ 2. Лавров заяви, че проектът нарочно се политизира, а той е чисто икономически. Позицията на Бербок обаче остана непроменена и тя е, че в настоящата ситуация с Украйна, а и докато газопроводът не получи лиценз, газ по него не може да тече.

В края на пресконференцията журналисти от тв канала Russia Today попитаха защо Германия не се намесва в проблема им със спирането на излъчванията на териотирята на Германия. Бербок заяви, че това е решение на платформата, с която телевизията работи - youtube, която е спряла излъчванията заради фалшиви новини и Берлин не може да се намесва в това. Лавров също бе попитан дали Москва няма да се намеси, на което отговори, че тепърва ще има отговор и Русия ще настоява телевизията да се излъчва свободно на територията на Германия.