Днес Румен Радев се заклева за втори път като президент на България. През първия си мандат военният летец, който влезе на "Дондуков"2  без никакъв политически опит и почти като лично протеже на Корнелия Нинова (или ген. Решетников), успя да заиграе своя собствена игра, която го доведе и до втора изборна победа, и до съхранен прилично висок рейтинг.

В нея нямаше главозавайващи международни успехи, но и тежки гафове. Радев обаче остана под сянката (може би не толкова дебела, колкото при дебюта му) на подозрението, че е версия на руски троянски кон в родната политика.

Във вътрешната политика той още от началото беше припознат от ГЕРБ за реалната опозиция на нейното управление, а на персонално ниво мандатът на Радев протече в постоянен сблъсък с премиера Бойко Борисов (достигащ понякога и до абсурдни моменти като историята с дрона).

Доста по-бавно протече еманципацията на Радев до противник освен срещу статуквото на ГЕРБ и на това на прокуратурата. Той се обяви недвусмислено за оставка на главния прокурор Иван Гешев (и тук отново противопоставянето беше и много лично) след показното нахлуване в президенството през лятото на 2020 г.

Размаханият юмрук на Радев на 9 юли и призивите му "Не на страха! Мутри вън" станаха емблематични за началото на антиправителствените протести, продължили няколко месеца. И той извлече нелоши дивиденти от тази си позиция на президентския вот година по-късно. Радев успя по време на първия си мандат да се разграничи от приемането му като едно цяло с БСП, или поне с Нинова, дотам, че от соцпартията го заподозряха, че стои зад нова формация, която краде от тях. Като президент той мина през създаването на три служебни правителства - едното съвсем в началото на управлението си, другите две с един и същи премиер в година на три парламентарни избора и два провалени опита за съставяне на правителство.

Новият си мандат Радев започва на фона на поредния сериозен тласък на продължаващата вече трета година COVID епидемия и на задълбочаваща се енергийна криза, плюс евъргрийна Северна Македония. Всичко това е в комбинация с не особено стабилно коалиционно правителство, съставено от четири сили, управляващи по ръба на крехкия компромис, и с липса на по-дълбок политически опит от спечелилата най-много гласове от тях. И с ГЕРБ като опозиция - готова на нечестни номера и дебнеща за мъст. При това правителството, което сега управлява, е приятелско на Радев. Така той засега е лишен от героичната поза на критик и на борец за справедливост във властта.

Януари 2022-ра по нищо не прилича на януари 2017 г.

Ето и някои кадри, които припомнят моменти от първия президентски мандат на Румен Радев.

Клетвата в НС под зоркия поглед на Цецка Цачева

Радев и Илияна Йотова полагат клетва пред Народното събрание на 19 януари 2017 г. 

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Любопитното е, че текстът на клетвата е изчетен от председателката тогава на парламента Цецка Цачева. Само около два месеца по-рано тя е претърпяла сериозна загуба от Радев на балотажа на 13 ноември 2016 г.

 

Невероятно, но...с Плевнелиев на един диван

Някога Росен Плевнелиев и Румен Радев даже са си говорели и даже са седяли на един и същи диван, усмихнати. Доказва го тази снимка. През целия мандат на сегашния президент предшественикът му Плевнелиев не щадеше яростните си критики, преминаващи често в нападки.

"Влизате с много силно начало", казва обаче Плевнелиев на Радев, когато го посреща на 14 ноември 2016 г. на "Дондуков" 2.  Радев коментира срещата между двамата като "знакова, показваща желание за приемственост". 

Първият служебен кабинет

Броени дни, след като встъпва в длъжност, Радев трябва да назначи на 25 януари 2017 г. служебен кабинет, след като второто правителство "Борисов" подава оставка малко преди края на мандата си.  Начело е проф. Огнян Герджиков. Сред членовете на кабинета са следващият служебен премиер и сега военен министър Стефан Янев, сегашният просветен министър Николай Денков и сегашният критик на властта и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Първата визита зад граница

Първото посещение по традиция е в Брюксел - на 30 и 31 януари 2017 г. Сред основните срещи е тази с Жан-Клод Юнкер, тогава председател на ЕК. Двамата обсъждат кризата с миграцията. До Брюксел и назад Радев пътува с военно-транспортен самолет „Спартан”, според обяснението, защото било по-евтино за държавата, отколкото с правителствения „Еърбъс”.

С Кьовеши за корупцията

На 15 март 2017 г. Радев се вижда с Лаура Кьовеши, която е на посещение в България, тогава в качеството си на главен прокурор на Румънската антикорупционна дирекция. Двамата си говорят за борба с корупция и за модела на съседката ни.

Опасни връзки

Отношенията между Радев - и неговата "откривателка" Корнелия Нинова никога не са били прости - запазване в общи линии на добър тон на повърхността и много подводни камъни под нея.

И докато с Нинова има нюанси, във взаимоотношенията на Борисов и Радев всичко е ясно - постоянно политическо напрежение. Снимките по-долу обаче са запечатали някакви ранни моменти на почти дружелюбно общуване. На тях ГЕРБ, представена от Борисов и Цветан Цветанов, връща на президента на 4 май 2017 г. изпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство. Цари всемирна любов.

При папата

 На аудиенция при папа Франциск на 26 май 2017 г.

И на Ф-15

По време на българо-американската летателна тренировка "Тракийски орел 2017" в авиобаза "Граф Игнатиево" Радев решава да изпробва дали не е забравил уменията си като пилотира изтребител. F-15.

8 юни 2017 г. "Граф Игнатиево"

При Царя

Светски разговори на честването на 16 юни на 80-годишнината на бившия премиер и още по-бивш цар - Симеон Сакскобургготски. Тоалетът на президентската съпруга Десислава Радева се оказва най-обсъжданият елемент от празника. В първите години на мандата на президента Радева, която плътно стоеше публично до мъжа си, беше обект и трябваше да понася най-различни вглеждания и критики. В последно време тя е изчезнала от публичното пространство.

Макрон в България и Шенген

Радев и Еманюел Макрон разговарят на 25 август 2017 г. в рамките на визитата на френския президент в България. „България е готова да предприеме нови стъпки за задълбочаване на своята европейска интеграция“, казва Радев и изразява "очакването на страната ни за приемане в Шенгенското пространство, готовност за влизане в „преддверието“ на еврозоната и присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие".  Макрон пък потвърждава подкрепата на Франция за присъединяването на България към Шенген, както и за това, страната ни да бъде част от дискусиите, посветени на реформирането на Шенген. Пет години по-късно тези теми са все така неувяхващо актуални.

"Дали съм още във форма"

Мисълта дали не губи форма, докато президенства, може би измъчва Румен Радев, който периодично държи да демонстрира, че не е загубил уменията си. Понякога се мята на американски изтребител, понякога се набира на лост... по официален костюм. По време на втората си предизборна кампания правеше лицеви опори...

Конституцията сбира

16 април 2018 г., Денят на Конституцията. Президентът Румен Радев рамо до рамо с тогавашната правосъдна министърка Цецка Цачева, негова опонентка на изборите за първия мандат.

Радев и Путин

Българският президент отиде в Сочи, за да говори с Владимир Путин на 22 май 2018 г. Втора среща между двамата има година по-късно в Санкт Петербург по време на икономически форум. 

"Русия има място в изграждането на АЕЦ Белене и в задълбочаване на доставките на руски газ през България за Централна Европа", обявява тогава Румен Радев.

Най-любопитната част от тези активности е посещението в Москва на българския премиер Бойко Борисов, което се случва на 30 май 2018 г. няколко дни след края на срещата на Радев и Путин. Борисов и руският президент обсъждат по официална информация най-вече енергийни теми - "Турски поток", бъдещето на "Белене"....

Щрак и с Тръмп

12 юли 2018 г. Бърза снимка и още по-експресен разговор с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп по време на среща на НАТО в Брюксел.

При Ваше Величество

19 октомври 2018 г. При британската кралица Елизабет Втора. Аудиенцията при кралицата не ражда новини, тя е новина, сама по себе си. Поканата за аудиенция е знак за приятелските отношения между двете страни" - така Радев разяснява след това целта на посещението.

На лозята

В Сухиндол, подрязва лозя. От серията "Сред народа".

С Цацаров, преди Гешев

13 май 2019 г. Президентът започва консултации по с процедурата за избор на нов главен прокурор. Първата му среща е със Сотир Цацаров, според когото консултациите са подранили.  Радев подчертава, че се надява ва прозрачна и ясна процедура за номиниране и избор на следващия обвинител номер 1.

Един папа на жълтите павета

Папа Франциск пристига в България на 5 май 2019 г., домакин му е българският президент. Папата в словото си говори  за демографския проблем на България, нарича страната мост между Изтока и Запада и призовава за повече съчувствие към бежанците. Седмици преди посещението на папата от БПЦ обявяват, че няма да участват в общо богослужение с главата на Римокатолическата църква.

Президент и вицепрезидент

Търканията, а понякога и сериозни конфликти, които при предишни президенти е имало между държавен глава и вицето му, не се усещат при Радев и Йотова. Поне засега. 

В "братски" Китай

3 юли 2019 г. Държавно посещение в Китай. Домакинът Си Цзинпин с типична китайска любезност -  отношенията между страните били "изключително добри".

Светски трепети в Япония

22 октомври 2019 г. Семейство Радеви в строго официално облекло на церемонията по интронизацията на японския император Нарухито.

"Мутри вън"

На 9 юли 2020 г. хиляди се събират пред сградата на президентството в София, за да подкрепят институцията и да протестират срещу навлизането на прокуратурата в нея по-рано през деня. Те скандират “Мутри вън!”, “Оставка и затвор, Гешев е позор”. Сред протестиращите могат да се видят представители както на левицата, така и на дясноцентристката извънпарламентарна опозиция. Президентът излиза пред събралите се хора, до него е вицепрезидентката. Самият Радев е вдигнал юмрук с призива "Не на страха! Мутри вън". Появата му сред протестиращите продължава няколко дни поред.

С Херо Мустафа

Годината вече е 2020 г. и Радев вече не се мята да лети, а прави компания на американската посланичка Херо Мустафа. Мястото отново е авиобаза "Граф Игнатиево", международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020". Президентът и посланичката обикновено демонстрират много добри отношения.

COVID кризата сложи сериозен отпечатък върху последните две години от първия мандат на Румен Радев. Тя продължава да властва и да диктува дневния ред на обществото и в началото на новите 5 години. Самият той обаче не заемаше дълго категорична позиция за мерките и ваксинацията. 

2021 г. Три парламентарни вота и провалени опити за правителство

28 април 2021 г. "Има такъв народ" връща веднага мандата за съставяне на правителство на президента. Политическата формация на Слави Трифонов, която прави дебют на парламентарни избори, номинира съвсем формално шахматистката Антоанета Стефанова. Това решение на ИТН предизвиква втори поред избори в страната, а след тях и провалът да се състави кабинет и след тях, се стига и до рекорден за една година трети вот.

Да повозиш Пендаровски

26 май 2021 г. Радев качи в Скопие македонския президент Стево Пендаровски на българския правителствен самолет към Рим за традиционната около 24 май аудиенция при папата. "Съвместното ни пътуване до Рим и отдаване на почит към Светите братя е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво и да заявим нашата обща воля за развитие на нашите отношения в дух на сътрудничество приятелство и добросъседство", коментира по този повод българският президент. Както показват отношенията и днес возенето не е било достатъчно.

Служебните кабинети

През 2021 г. през по-голямата част  от времето управляват служебни кабинети, назначени от Радев. И двата начело с премиер Стефан Янев и с минимални промени в състава на втория, след като Кирил Петков и Асен Василев обявяват, че започват партийно-политическа кариера. Първото служебно правителство налага линия на много енергична ревизия на управлението на ГЕРБ - с публично огласяване на корупционни схеми и кадрови рокади. Бившите управляващо определят тези действия като реваншизъм.

"Дъждовен" ли ще е новият мандат на Радев? Той започва новите си 5 години на "Дондуков"2 на фона на сериозни кризи в страната.