4,1% бюджетен дефицит ще заложи министерството на финансите в бюджет 2022 г. Това става ясно от интервю на вицепремиера Асен Василев за "24 часа". По думите му, тази дупка в хазната е пресметната заедно с всички COVID мерки на правителството. Без тях дефицитът пада до 2,5%. 

Припомняме, че МФ все още не е представило своя проект за бюджет, очаква се това да стане до дни, а до края на месеца да влезе и за обсъждане в народното събрание. През юли обаче би трябвало да има актуализация на разчетите, която неминуемо ще изтика дефицита още нагоре. 

Днес Василев заявява, че ръстът на инфлацията, който достигна до почти 8% през декември на годишна база, бил очакван и че не е извън контрол. Признава обаче, че натискът над цените се движи над средноевропейското ниво, но и предупреждава, че инфлацията у нас е привнесена, заради вързания с еврото лев. 

Прогнозата на финансовия министър - пикът на инфлацията ще дойде през март или април и след това предстои успокояване. 

Министърът обещава с новия бюджет да се внесе и повече нормалност в пенсионната система, като от нея бъдат отделени социалните плащания като добавките и бонусите, така че да бъде върната логиката на осигуряването. Това е една от основните причини в момента да има объркване с получаването на по-малко пари през януари, отколкото през декември за над един милион пенсионери. 

Интересно е мнението на Василев за бъдещият гуверньор на БНБ. Както е ясно, мандатът на Димитър Радев изтече и новото правителство и парламент скоро трябва да му изберат наследник. Според Василев обаче, трябва да се подходи внимателно и да се избере личност, която да е "широко разпозната от професионалните кръгове в България и в чужбина". Причината - това ще бъде управителят, който би трябвало да вкара България в еврозоната. Припомняме, че през последните месеци упорито за нов шеф на БНБ се спряга името на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ". 

Само преди дни пък Йордан Цонев от ДПС обяви, че се обмисляло името на бившият министър на финансите на Борисов Симеон Дянков. Клуб Z опита да се свърже с него, за да потвърди или отрече информацията, но към момента Дянков отказва да отговори.