В София се състоя първо изслушване по дело на Европейската прокуратура, съобщават от базираната в Люксембург институция.

Става ясно, че делото върви по същество в Специализирания съд. Както е известно - по предложението на тогавашната председателка на Правната комисия в парламента Анна Александрова и депутати от ГЕРБ, през 2019 г. мнозинството в НС прие именно Спецсъдът да гледа обвиненията, внесени му от прокуратурата на Лаура Кьовеши. Парадоксално е, че сега пък той предстои да бъде разформирован - вероятно до дни... 

Случаят

Обвиняемият е главен експерт от Държавен фонд „Земезелие“ (ДФЗ), назован с инициалите Т.Д. Той е в ареста от септември 2021 г. и е подсъдим за корупция. Той получил подкуп от И.Г., който е собственик на селскостопанска компания.

И.Г. кандидатствал за финансиране по схемите и мерките на Програмата за развитие на селските райони на ЕС за периода 2014-2020 г. В България тази програма се управлява от ДФЗ.

Според процедурите на ДФЗ И.Г. имал правото да кандидатства и да получи пари по споменатата схема. Той трябвало да получи парите през декември 2020 г. Те обаче така и не дошли.

През януари 2020 г. И.Г. решил да вземе нещата в свои ръце, съобщават от Европейската прокуратура. Месец по-късно той започнал да търси човек, който да му помогне да получи субсидиите. Приятел му дал името и телефона на Т.Д., главен експерт в ДФЗ.

Двамата се срещнали. Държавният служител обяснил на фермера, че знае защо някои плащания закъсняват. Казал му също, че може да помогне на И.Г. да си получи субсидиите по-бързо. Но затова фермерът трябвало да плати на Т.Д. 5000 лева (2558 евро). С тези пари експертът можел да уреди нещо чрез колегите си и да им повлияе да одобрят изплащането на субсидиите.

(Всъщност навремето, при ареста на 36-годишния рушветчия, прокуратурата у нас съобщи, че той е поискал по 5000 за всеки един от общо 9 проекта, по които кандидатствал въпросният земеделец. Получил само първите на бензиностанция в София, б.р.)

При това И.Г. получил първоначална субсидия още преди даването на подкупа, но след първите си срещи с обвиняемия. След като платил рушвета обаче, той получил общо близо 600 000 лева (306 790 евро) по различни схеми на ОП за развитие на селските райони (ОПРСР). Парите дошли именно чрез ДФЗ.

С това обаче „бизнесът“ между двата не приключил. И.Г. платил още един подкуп в размер на 5000 лева (2558 евро) няколко месеца след първия рушвет. Целта била да не се извършват повече проверки на неговите субсидии и подадени молби. А и да са били извършени, резултатите щели да бъдат положителни.

Подкупването в България е криминално престъпление по смисъла на член 304, алинея б от Наказателния кодекс, изтъкват от Европейската прокуратура. То се наказва със затвор до 6 години и глоба от 5000 лева нагоре (всъщност присъдата зависи и от размера на подкупа - както е известно, Десислава Иванчева поучи 20 години на първа инстанция - б.р.)

Присъдата по този случай се очаква до няколко месеца, смятат от ЕП.

Т.Д. бе арестуван при спецакция на бензиностанция в Пловдив на 4 септември 2021 г. Банкнотите, които той получил, бяха белязани, а операцията бе на Окръжна прокуратура-Пловдив и ГДБОП.

Любопитна подробност е, че - заради неизвестния редови чиновник, липсата на заловени "по-нагоре" лица и размера на рушвета, тогава медиите у нас почти не обърнаха внимание на случката.