Даниил Медведев в две интервюта изрази недоволство от част от публиката на мача си с Ник Кириос на Откритото първенство на Австралия по тенис. Световният №2 и шампион на US Open бе видимо раздразнен, като показа това и след победната точка. 

Медведев спечели със 7:6(1), 6:4, 4:6, 6:2. По време на двубоя той изглеждаше напълно съсредоточен и изолирал се от външни дразнители.

Публиката реагираше доста шумно по време на точките, особено в случаите, в които печелеше местният любимец. Правеше го и при неуспешен първи сервис на руснака. Според някои присъствали, феновете викали "сууууу" - прочутият възглас на Кристиано Роналдо, когато отбележи гол. Кириос имитира радостта на футболния ас. 

Медведев обаче не смята така, други също са на мнение, че е бил освиркван конкретно той. 

"Дойдох тук да спечеля този мач и съм щастлив, че успях да го направя, каза с яд в тона един от фаворитите за трона на Новак Джокович в Мелбърн в интервюто с Джим Къриър на корта. - Нямаш голям избор, когато те освиркват между първи и втори сервис, не е лесно. Просто трябва да останеш спокоен и да спечелиш."

Тук Къриър се намеси, че не е било дюдюкане, а "суууу", Медведев отговори, че не може да го чуе и посочи публиката, която в това време показа отношението си към думите му.

"Покажете някакво уважение към Джим Къриър, поне към него, той е печелил тук, рече първата ракета на Русия. - Благодаря ви. Оставете поне той да говори. Поне към него проявете уважение."

"Не беше лесно между първия и втория сервис. Не беше лесно да се играе, загубих някои решителни точки, добави Медведев.

Малко по-късно пред "Евроспорт" той коментира следното на въпрос за обстановката:

"Не, не съм ядосан, а само малко разочарован. От една страна е нормално, защото играеш срещу местен любимец, нещо повече - Ник. Той имаше точка за пробив, а аз втори сервис и хората викаха така, сякаш вече бях загубил. Оттам идва разочарованието. Не всички го правеха, но тези, които си го позволяваха, определено са с нисък IQ."

Напред продължават Алекс де Минор, което е утеха за местните, Яник Синер (Италия), Тайлър Фриц, Андрей Рубльов, Роберто Баутиста Агут... Всички те записаха трисетови победи, а в тази компания е и квалификантът Крис О'Донъл (Австралия), който поднесе изненада, елиминирайки Диего Шварцман (Аржентина) - 7:6(6), 6:4, 6:4.

При жените Ализе Корне (Франция), която отстрани българката Виктория Томова, отнесе с 2:0 (6:3, 6:3) и Гарбиня Мугуреса (Испания, №3 в схемата). Арина Сабаленка също е извън борда - 1:2 срещу китайката Ванг. 

В следващата фаза са Симона Халеп (Румъния), Ига Швьонтек (Полша), Елиз Мертенс (Белгия)...

Денят не бе добър за Великобритания. След Анди Мъри, отпадна и шампионката от US Open Ема Радукану. Тя отстъпи пред черногорката Данка Ковинич - 4:6, 6:4, 3:6. Радукану игра с мазол на ръката, с която държи ракетата, а след срещата стана ясно, че щабът й я е съветвал да не започва мача, а докато се е играел - да се откаже. Тя не се е съобразила.