Екип от университета в Алабама обяви, че е успял да трансплантира два бъбрека от генетично модифицирано прасе в пациент в мозъчна смърт, съобщи Gizmodo. Двата органа са функционирали нормално и не са били отхвърлени веднага от тялото.

През октомври миналата година доктори в Ню Йорк трансплантираха един бъбрек от прасе, който функционира два дни нормално в човешко тяло. През декември също имаше подобен успешен експеримент.

А само преди седмица в Мериленд 57-годишен жив пациент Дейвид Бенет получи сърце от прасе. Подобни експерименти са рядкост, тъй като в ранните дни на трансплантацията хора са умирали в мъки заради остра реакция на отхвърляне на органа. Поради тази причина първоначално се тества на пациенти в мозъчна смърт. 

Бенет обаче е с терминално заболяване на сърцето и не отговаря на изискванията за човешка трансплантация. Освен това е осъждан за опит за убийство преди 33 години, когато намушква мъж в бар 7 пъти. Жертвата остава парализирана и умира 19 години по-късно, Бенет лежи 10 години.

Прасетата приличат доста на хората и органите им са близки по размер. Отдавна има практика да се ползват живи свине в помощ на човешки органи, но трансплантацията доскоро водеше до бързо отхвърляне. За момента експериментите са в краткосрочен план, подобно на изкуствените органи, зенотрансплантациите се считат за възможно временно решение, докато пациентът дочака друго медицинско решение.

Генетичната модификация на прасетата е с цел да намали имунната реакция на репициента - метод, който е позволил бабуин да живее над 2 години със свинско сърце.