САЩ ще отговорят писмено на руските исканията за гаранции за сигурност другата седмица. С този ангажимент завърши срещата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и руския  външен министър Сергей Лавров в Женева днес. Двамата разговаряха час и половина. 

Блинкън каза, че разговорите му с Лавров са били "откровени и съдържателни", добавяйки, че е изложил няколко американски идеи за увеличаване на сигурността и за това къде двете световни сили могат да намерят общо разбиране.

Диалогът с Москва ще продължи, каза държният секретар, но поиска Русия да изтегли войските, които е струпала на границата с Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вашингтон ще представи "идеи" под формата на писмени отговори на Москва следващата седмица, каза Блинкън, цитиран от АФП. Той обаче не уточни дали това ще са отговори на изключително конкретните и подробни искания, които Москва поставя.

Блинкън поиска от Русия да предостави доказателство, че няма намерение да нахлува в съседна Украйна, и да изтегли близо 100 000 руски войници, струпани на украинската граница.

Американският първи дипломат подчерта също така, че САЩ ще отговорят "на всяка агресия от страна на Русия, включително на невоенна агресия".

"Не очаквахме голям пробив днес, но мисля, че сега сме на прав път да разберем опасенията и позициите един на друг", добави Блинкън.

Американският държавен секретар каза, че е обсъдил на срещата с руския си колега днес Иран, определяйки иранската ядрена сделка като пример за тема, по която Москва и Вашингтон могат да работят заедно в сферата на сигурността. Блинкън каза , че все още съществува прозорец на възможности за връщане към ядрената сделка с Иран от 2015 г.

Той не изключи идеята за среща на върха между президентите Джо Байдън и Владимир Путин в случай на напредък по Украйна. Лавров обаче оцени идеята като преждевременна по време на собствената си пресконференция след близо два часа разговори между двамата първи дипломати в хотел в Женева. Според източник от руската делегация Русия и САЩ може да имат нова среща следващия месец за обсъждане на исканите от Москва гаранции за сигурност, предаде РИА Новости.

"Днес обсъждахме Украйна - каза Лавров на отделна пресконференция. - Нашите американски колеги опитаха отново да акцентират върху проблемите на границата между Русия и Украйна, опитаха се да обвържат всичко друго с необходимостта от така наречената деескалация. Това вече се превърна в заклинание. Ще подчертая отново обаче, че в крайна сметка се разбрахме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на нашите предложения".

Лавров каза още, че е обяснил на американския си колега, че Русия няма планове да напада Украйна, добяйки, че се надява "емоциите на намалеят" след разговорите, които описа като "откровени". Той посочи, че вероятността Русия да разположи военни сили във Венецуела и Куба не е била обсъждана на срещата.

Междувременно, руският министър на отбраната Сергей Шойгу покани британския си колега Бен Уолъс да посети Москва за разговори за сигурността и намаляване на напреженията в Европа, предаде агенция "Интерфакс", цитирайки руското външно министерство.

Уолъс тази седмица беше изпраил подобна покана на Шойгу - до посети Лондон за обсъждане на въпроси, свързани с взаимни безпокойства за сигурността.