София-град от днес преминава в трети етап по заети интензивни легла. Това налага въвеждането на нови противоепидемични ограничения.

Част от мерките ще влязат в сила от 24 януари, други - от 0.00 часа на 27 януари, съобщи в петък областният управител Иван Кючуков.

 
В момента в столицата заболеваемостта е 2157,88 на 100 хил. души за 14-дневен период.

Считано от нула часа на 27 януари се въвеждат:

- Ограничения до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите с обществено здраве, заведенията за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма;

- Работно време до 22 ч. при спазване на мярката зелен сертификат за игралните зали, заведенията за хранене и развлечение. Това на практика означава, че нощните барове, клубове и т. н. затварят напълно.

От 24 януари, понеделник, част от класовете в София минават на дистанционно обучение.

Напълно присъствено остават в училище децата от 1-ви до 4-ти клас;

Големите ученици са на ротационен режим до началото на междусрочната ваканция на 31 януари, т.е. към момента за една седмица:

5., 6., 8., 9. и 11. клас минават онлайн.

7., 10. и 12. клас се обучават присъствено до 31 януари включително.

"Заболеваемостта сред децата в София расте сериозно", отчете Кючуков. Той призова и родителите към отговорно поведение.

Над 5000 деца и над 1000 педагози в София са се заразили с коронавирус от началото на седмицата. Нито едно дете, както и нито един възрастен няма да бъдат върнати от лечебно заведение, увериха от областния щаб.

Същевременно отчете, че капацитет на РЗИ-София в момента също е още по-намален. Областният управител се позова на шефа на инспекцията д-р Данчо Пенчев, според когото сега работят с 40-45 процента от състава.

"В предприятията някъде заразените стигат до 30-40 процента. Самите хора намаляват по улиците. Бавно, но сигурно по естествен път тези 50 на сто капацитет на заведенията ще си дойде на мястото. Не искаме да ги затворим, такъв е ефектът", каза той.