Здравната министърка Асена Сербезова смени изпълнителния директор на болница "Лозенец". На мястото на доц. Радосвет Горнев застава д-р Христо Стоянов. 

Досега той е бил началник на спешно отделение и заместник-директор по медицинската дейност в болницата.

Считано от 19 януари 2022 г. са извършени промени в състава на Съвета на директорите на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД. Освен Стоянов има още един нов член - Станимир Михайлов.

Този борд е назначен за срок до провеждането на конкурс, по реда на Закона на публичните предприятия, уточняват от МЗ.

Станимир Михайлов е независим член и председател на Съвета на директорите. По образование е финансист. Притежава дългогодишен опит във финансови институции. Той заема мястото на адв. Ивиян Симеонов. Назначението на специалиста по корпоративно, търговско и данъчно право в Съвета на директорите през юни не се прие еднозначно.

Представител на държавата е магистър-фармацевт Орлин Недев. Той е държавен експерт в Министерството на здравеопазването и остава единственият назначен по времето на служебното правителство.

Горнев стана и.д. директор на болницата, известна още и като Правителствена, след като служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров уволни проф. Любомир Спасов, който властваше начело на лечебното заведения десетилетия. Преди това Кацаров изнесе смущаващи данни за трафик на живи донори.

Самият Горнев обаче беше глобен с 10 хил. лв. от КПКОНПИ заради конфликт на интереси. Проверката на комисията на Цацаров установила, че на 5 юли Горнев е участвал в заседание на Съвета на директорите на лечебното заведение, на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия към МБАЛ „Лозенец“ и за назначаването си като лекар-хирург, а четири дни по-късно е подписал допълнително споразумение за възнаграждение сам със себе си.

Горнев се обяви против идеята на Кацаров за детска болница на територията на "Лозенец", която служебният министър огласи дни преди края на мандата си. Осъществяването на това преструктуриране беше спряно временно от Сербезова.

В края на годината в борда на директорите на лечебното заведение беше налице вече конфликт между Симеонов и Горнев, който стана и публично известен.