Над 200 души се смята, че са загинали или ранени след въздушен удар срещу затвор в Йемен, а най-малко три деца са убити при отделна бомбардировка по време на драматична ескалация на дългогодишния конфликт в страната, съобщава британският в "Гардиън" на уебсайта си.

Бунтовниците хуси пуснаха ужасяващи видеозаписи днес, на които се виждат тела сред развалини и разхвърляни трупове след атаката, която е сринала сградата на затвора северния град Саада.

По на юг, в пристанищния град Ходейда, децата са загинали, след като бомбардировка на водената от Саудитска Арабия коалиция е разрушила телекомуникационно съоръжение, близо до което те играели, съобщи международната хуманитарна организация "Спасете децата" (Save the Children).

„Децата са играели на близко футболно игрище, когато са паднали ракетите“, съобщи "Спасете децата".

Ударът е довел и до прекъсване на интернет връзката в цялата страна.

Атаките идват пет дни след като хусите - бунтовници свързани с Иран, въведоха седемгодишната война в нова фаза. Те съобщиха, че са извършили нападение срещу летище и рафинерия в Абу Даби с дронове и ракети, при което загинаха трима души. Като част от Обединените арабски емирства, Абу Даби е част от водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бие с хусите в Йемен.

Хуманитарни работници казаха, че болниците в Саада са препълнени след бомбардировката на затвора. Само една от болниците и приела 200 ранени, според международната хуманитарна организация "Лекари без граници".

Башир Омар, говорител на Международния комитет на Червения кръст в Йемен, каза пред АФП:

„Има повече от 100 убити и ранени… броят нараства“.

Си Ен Ен съобщи за 70 убити и 130 ранени. Други източници казват, че 60 са били убити.

Ахмед Махат, ръководител на мисията на „Лекари без граници“ в Йемен, каза:

„На мястото на въздушния удар все още има много тела, много изчезнали хора. Невъзможно е да се разбере колко души са убити. Изглежда, че това е бил ужасяващ акт на насилие."

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере днес на спешна сесия заради атаките на хусите срещу ОАЕ по искане на държавата от Залива, която заема едно от непостоянните места в съвета от 1 януари.

ОАЕ са част от водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори с бунтовниците от 2015 г. в неразрешим конфликт, който прокуди милиони йеменци от родните им места и ги изправи на ръба на глада.

Коалицията пое отговорността за атаката в Ходейда, но не каза, че е нанасяла удари по Саада.

Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия съобщи, че коалицията е нанесла "прецизни въздушни удари... за да унищожи съоръжения на милициите на хусите1 в Ходейда".

Гражданската война в Йемен започна през 2014 г., когато хусите се спуснаха от северната си база в Саада, за да превземат столицата Сана, което накара водените от Саудитска Арабия сили да се намесят, за да подкрепят правителството през следващата година.

Напрежението нарасна през последните седмици, след като подкрепяната от ОАЕ "Бригада на великаните" изгони бунтовниците от провинция Шабуа, подкопавайки техните многомесечни усилия да превземат ключовия град Мариб на север.

Гражданската война в Йемен беше катастрофа за милиони граждани, които заради нея напуснаха домовете си, което ООН нарича най-тежката хуманитарна криза в света. Според световната организация жертвите на войната са 377 000 души до края на 2021 г., в това число убити при военни действия и загинали от глад и болести.