С нова практика - среднощен парламентарен контрол и 15-часово заседание маратон. Така изглеждаше петъчният ден в Народното събрание, който приключи всъщност в полунощ.

Със спор по процедурни правила, в последните минути на 21 януари, беше закрито последното пленарно заседание за седмицата.То продължи над 15 часа. В края на работния ден депутатите спориха как трябва да продължи редовният контрол, който се проведе в късните часове, информира БТА.

Да се изясни до следващия председателски съвет кои са неотложните ангажименти на министрите, които ги възпрепятстваха от участие в контрола тази вечер, поиска председателката на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след като стана ясно, че още един министър - на отбраната Стефан Янев, също няма да дойде в парламента поради неотложни ангажименти. По-рано със същите аргументи се извини вицепремиерът Асен Василев, а вътрешният министър Бойко Рашков оправда неявяването си в пленарната зала с болест.

Председателят на парламента Никола Минчев обеща да бъдат изяснени случаите на неотложни ангажименти, в които правилникът на НС позволява членовете на кабинета да не се явят на парламентарен контрол.Той предложи, с оглед на напредналото време и на това, че няма в залата други министри, незапълнените около 12 минути да бъдат включени в следващия петъчен контрол. В началото на заседанието мнозинството прие контролът да започне след края на законодателната програма, която бе допълнена с нови три точки, и да продължи три часа като изложението на вицепремиерката Корнелия Нинова не влиза в това време.

С контрапредложение излезе Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, който предложи депутатите да изчакат около 20 минути, за да може да дойде следващият министър по реда на контрола - на правосъдието Надежда Йорданова.

"Да се види как изпълнителната власт унижава парламента", отбеляза още той. (Само премиерът Кирил Петков беше два пъти в НС в петък обаче, докато бившият премиер Бойко Борисов всячески избягваше появата си в НС - бел ред)

Съпартиецът му Христо Гаджев посочи, че правилникът урежда такива неща, като задължава в десетдневен срок премиер, вицепремиер или министър, които не са се явили в НС без причина, да дойдат в парламента и да обяснят защо.

Малко преди края на контрола от ГЕРБ-СДС поискаха 10-минутна почивка. А Любен Дилов реши да се пошегува, че е редно да се спре осветлението, имайки се предвид високата цена на електоенергията.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов използва отсъствието на председателя на НС и заместниците му и в края на почивката се появи на парламентарната трибуна с призиви как е започнала Френската революция. Стигна се до словесни сблъсъци с депутати от управляващото мнозинство.

"Засрамете се за това, което правите в момента", реагира Костадин Костадинов.

След почивката, в крайна сметка, Минчев даде край на изглеждащото вече безкрайно заседание.