Николай Бареков подаде оставка като председател на коалицията от партии "България без цензура" (ББЦ), която се яви на парламентарните избори и излъчи парламентарната група "Български демократичен център" (БДЦ).

Решението си бившият журналист обяви днес в писмо до съпредседателите на коалицията Кънчо Филипов, Румен Йончев и Драгомир Стефанов.

"Колеги и приятели, приемете този жест като символ, тъй като ББЦ де юре и де факто прекрати съществуването си с успешното си представяне на парламентарните избори. С моето оттегляне от съпредседателския пост партия ББЦ вече не е част, дори и неформално, от каквато и да е било коалиция в настоящия момент", пише той.

Бареков заявява, че поведението на ББЦ е опозиционно на управляващата четворна коалиция плюс ДПС и всяка друга партия, която е отговорна за запазването на статуквото.

"Следователно, това трябва да бъде линията на поведение и на нашите народни представители", допълва бившият журналист.

Той изразява надеждата си, че ще се роди нов коалиционен формат като опозиционен блок, "който да се яви на следващите извънредни парламентарни избори и на бъдещите избори за местна власт".

Преди дни Бареков заяви, че оттегля безусловната си подкрепа си към "т.нар. парламентарна група Български демократичен център".

"Не може хора, които са влезли в парламента с моето име, да гласуват ГДБОП да се върне в ръцете на Цветан Цветанов и да подкрепят изземването на парите за пенсии на хората", обясни доскоро известният като "новия политик".

Реакцията на БДЦ не закъсня и оттам му отговориха, че се отричат от него.

Пред Клуб Z Бареков уточни, че де факто коалицията не съществува след изборите. Няма подписано ново коалиционно споразумение, а решенията в парламентарната група се взимали с мнозинство.

"В момента коалицията ББЦ е с никакъв статут", отсече лидерът на едноименната партия, който остава такъв.

Той не само не се е отрекъл от представителите на ББЦ в групата (шестима души, б.р.), но и редовно се чувал с тях, дори вчера обядвали. Призовал ги да не напускат ПГ като така станат нечленуващи, а напротив - да останат и да гласуват по съвест.

Що се отнася до тримата т.нар. депутати на бизнесмена Христо Ковачки, които заедно с ГЕРБ и ДПС гласуваха "за" спорната поправка "Горанов" в ДОО, Бареков каза:

"Получих информация, че били гласували по този начин, за да не бъдат обвинени, че обслужват в парламента интересите на г-н Ковачки. Който пък се оказа собственик на частен пенсионен фонд".

Той отново подчерта, че е останал единствената опозиция на властта, оформила се като неформална коалиция между ГЕРБ и ДПС.

"Всички са се наредили на опашката на г-н Борисов (премиерът Бойко Борисов, б.р.) и искат да стават министри, зам.-министри, областни управители. А аз съм лидер на ББЦ и евродепутат и заедно с г-н Велизар Енчев (вече независим, напуснал групата на Патриотичния фронт, б.р.) сме единствената опозиция".

"Нощем спя по един-два часа, защото се будя и си мисля какво направихме с нашата държава", каза още Бареков.

Той отново лансира идеята си за създаване на "граждански" или "опозиционен" блок, в който да се съберат всички партии, неподкрепящи коалиция ГЕРБ-ДПС. 

"В блока трябва да влязат хора, неучаствали досега в управлението, да има много съпредседатели", смята лидерът на ББЦ, като не изключи сега управляващите Реформаторски блок и подкрепящите кабинета патриоти.

Даже напротив - лидерът на ДСБ Радан Кънев напоследък му станал симпатичен, здравният министър и зам.-председател на ДСБ Петър Москов  - също, а съпредседателят на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов - принципен човек.

"ББЦ трябва да подаде ръка на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт. Аз самият водя началото си от СДС", каза в заключение Бареков.

Разговори за това подаване на ръка обаче още не бил инициирал. Щял да направи това след като отминат "най-светлите християнски празници" - в началото на следващата година.

"Нито Валери Симеонов, нито Радан Кънев са конформисти. Бързо ще разберат, че не могат да бъдат повече в това управление. След март ще има нов разговор за държавата. Защото в момента всички искат да управляват", убеден е "новият политик".