Александър Зверев (Германия) отпадна още на осминафинал на Откритото първенство на Австралия по тенис и това се счита за изненада още в първия ден от втората седмица на турнира. 

Още по-голяма изненада са резутатът и играта на поставения под номер 3 срещу Денис Шаповалов (Канада) - 3:6, 6:7(5), 3:6. Саша получи реален шанс за обрат във втория сет, но загуби в тайбрека, а в третия рухна.

Шаповалов се намира с много добра форма, той води страхотни битки в предишните дни, но днес показа, че това не му се е отразило.

На четвъртфинал обаче той ще се изправи на Рафа Надал, който елиминира Адриан Манарино (Франция) - 7:6(14), 6:2, 6:2. Първият сет в този мач предложи исторически тайбрек, който продължи половин час. Малко не стигна на французина да поведе в сетовете, но след това Матодора го помете.

Другата четвъртфинална двойка от тази част на схемата е очаквана: Гаел Монфис (Франция) - Матео Беретини (Италия).

Монфис имаше трудности срещу приятната изненада от Сърбия - Миомир Кецманович, но въпреки това затвори битката в три сета - 7:5, 7:6(4), 6:3.

А Беретини, който също като Шаповалов прекара много време на корта в предишните дни, набира скорост - 7:5, 7:6(4), 6:4 срещу Пабло Кареньо Буста (Испания).

Първият ден на осминафиналите бе добър за две от четирите американки, стигнали до тази фаза. Една обаче си взе довиждане с надпреварата. И четирите мача бяха решени в по два сета. 

Мадисън Кийс (САЩ) надви Паула Бедоса (Испания) - 6:3, 6:1. Тя ще спори за място на полуфинала с Барбора Крейчикова (Чехия), която набързо прекърши Виктория Азаренка (Беларус) - 6:2, 6:2.

Местната любимка Ашли Барти продължи да крачи уверено напред - 6:4, 6:3 с Аманда Анисимова (САЩ). На пътя й сега има още една представителка на Съединените щати - Джесика Пегула, която победи една от фаворитките, Мария Сакари (Гърция) - 7:6(0), 6:3.