"Определено, иначе няма логика. Понякога се виждат нагласи и неща, които... Това е в реда на анекдота, комплексари има навсякъде"Така бившият премиер и още по-бивш цар Симеон Сакскобургготски отговори на въпрос на БНТ дали има политически мотив в атаките по отношение на съмнителната реституция на неговите имоти. Той припомни, че вече се е обърнал към Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради това, че парламентът наложи мораториум върху ползването на имотите му. "Понеже съм европейски гражданин имам право да се защитя", обясни Негово величество.

"Ако човек се води само по ЕГН-то е друго, въпрос на предпочитание. Да се уважава историята повече, отколкото мене". Така Симеон отговори на въпрос дали трябва да се обръщат към него с "Ваше Величество". 

Симеон заяви, че България е "нация с богато минало,  потенциал, с възможност. Там има нещо, което понякога трябва да се поощрява, самочувствието в добрия смисъл на думата". По повод оценките, че България е най-бедната държава в ЕС той обясни, че "всеко нещо е относително, не може да се абсолютизира. То зависи и от нас малко. Най-бедните - ако всеки с нещо допринесе, малко повече доброта, добро настроение... Къде е била България след Освобождението, къде е била през 30-те години? Нима друг народ или на друго място в Европа? Не, но сме постигали цели".

Симеон каза още, че "политиците не бива да се демонизират", а към  "институциите трябва да има уважение". Според него у нас има "известен дефицит в инициативност, в желанието да се намери единомислие".

Според Симеон идеята при създаването на НДСВ е била добра. Той каза, че все още се чува понякога с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, с когото бяха партньори в две правителства. Но нищо не каза за другия партньор в тройната коалиция - Сергей Станишев.