Обединеното кралство започна днес да изтегля част от състава на посолството си в Украйна сред растящи страхове от руско военно нахлуване, съобщава Би Би Си. В същото време министър-пресдседателят Борис Джонсън предупреди руския президент Владимир Путин, че нахлуване в Украйна би било "катастрофална стъпка", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Необходимо е ясно да заявим на Кремъл, на Русия, че това би било катастрофална стъпка", каза Джонсън.

Великобритания не планира да изпраща бойни части в Украйна, уточни в същото време говорител на Джонсън.

Служители казаха, че не е имало специфични заплахи за британските дипломати, но че почти половината от персонала, работещ в Киев, ще се върне в Обединеното кралство.

САЩ наредиха на семействата на персонала на тяхното посолство да напуснат, казвайки, че нахлуване може да се очаква "по всяко време".

Русия отрича да има планове за военни действия, но десетки хиляди войници са струпани на границите ѝ с Украйна.

Действията на бритаското посолство бяха описани като предпазни и не се смята, че нещо специално се е случило през изминалите 24 часа, за да предизвика решенията на САЩ и Обединеното кралство.

Персоналът в делегацията на ЕС в Украйна ще остане на място засега, каза върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той каза, че "не би драматизирал" напрежението.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че решението на САЩ е "прибързана стъпка" и признак на "прекалена предпазливост",  предаде АП. Той каза, че Русия сее паника сред украинците и чужденците, за да дестабилизира Украйна.

Германия наблюдава развитията, но нейната външна министърка Аналена Бербок подчерта, че “ние не бива да допринасяме за объркване на положението още повече; трябва да продължим да подкрепяме украинското правителство много ясно и преди всичко да поддържаме стабилността на страната", предаде още АП.

Кремъл обвини днес САЩ и техните съюзници, че засилват напрежението между Изтока и Запада чрез обявяването на планове за увеличаване на силите на НАТО в Източна Европа и евакуирането на семействата на дипломатите от американското посолство в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вероятността Киев да започне военен конфликт в Източна Украйна е по-голяма от когато и да било, каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

По думите му Украйна е разположила голям брой военни до границите на отцепническите региони, контролирани от проруски сепаратисти. Според него това показва, че Киев се готви да ги атакува.

Украйна нееднократно е отричала да има подобни планове, отбелязва Ройтерс.

Песков заяви, че информацията, която идва от Запада, е пълна с "истерия" и "преплетена с лъжи".