Русия струпа 100 000 войници по границите с Украйна, които стоят там в очакване на заповед. САЩ гарантираха на Украйна, че при агресия от руска страна ще има цялата им подкрепа. Великобритания обеща да прати оръжия.

Германската външна министърка Аналена Бербок посети Киев и Москва и събра в Берлин колегите си от САЩ, Великобритания и Франция, за да обсъдят нарастващото напрежение. Държавният секретар Антъни Блинкън разговаря с руския външен министър Сергей Лавров.

Все повече хора се питат ще има ли война в Европа? 

Според Вашингтон това е твърде вероятно. Според Москва - нищо не е сигурно.

На всичкото отгоре Русия внезапно постави на масата за преговори и присъствието на натовски войски в България и Румъния. Какво всъщност иска Путин?

Според информации в немските медии от началото на пандемията Путин се е изолирал и до него имат достъп само дузина съветници. При това всеки, който има лична среща с него, първо трябва да прекара няколко дни в карантина. Той не чете интернет, информира се само от държавната телевизия и телефонира с часове. Неминуемо изниква въпросът и доколко Путин преценява реално ситуацията в момента, след като живее в пълна изолация?

Също така Путин взима решенията си до голяма степен напълно самостоятелно, като аргументацията на действията му явно не е достояние и на всички в обкръжението му.

Дали целта на руския президент наистина е да анексира и Донбас или да постави свой човек на върха в Киев? Всъщност дори и да се развие такъв сценарий, тези стъпки биха били само средство към истинската му цел, а тя е далеч по-голяма. Путин има план за Русия през 21-и век и той включва връщането й на сцената като световна сила. Въпреки че икономически Русия далеч не е на висотата на западните сили, а армията й изостава сериозно от модерното въоръжаване, Путин засега е повече от успешен в намеренията си.

Той анексира Крим без кой знае каква значителна съпротива от страна на Запада, а през последната година успя да превърне Беларус в своя губерния, от която може да дестабилизира целия ЕС с вкарването на потоци от бежанци от Близкия Изток и стоварването им на полската граница.

В самата Европа пък руският подмолен хибриден начин на водене на война отдавна разединява и разклаща обществата. Независимо дали става дума за бежанци, военни учения или пандемията. Темите се сменят, но методите остават едни и същи.

Антиваксърските настроения до голяма степен бяха подхранени от фабриките за тролове в Русия. Анализ на фалшивите новини по тази тема, направен от европейския портал срещу фалшиви новини EUvsDisinfo, показва ясна стратегия в проповядването на антиваксърски настроения, идващо от Русия. В множество фалшиви новини се подчертава успехът на руската ваксина Sputnik V и се разпространяват твърдения, че западните Pfizer/Biontech и Moderna убиват.

Тези новини намират широк отзвук най-вече сред антиваксърски групи и проруски блогове и медии в Украйна, България и Сърбия. 

Но Русия не води хибридна война само в Европа - чрез фейкнюз тя подготвя и собственото си население за евентуални военни действия. 

Изследване на фактите в новините, направено от Би Би Си, изброява поредица от новини, които убеждават руснаците, че Западът подготвя война срещу тях и затова те трябва да са в готовност. Най-активен е санкционираният от ЕС Димитрий Кисельов и предаването му „Вести недели“. 

В него той убеждава зрителите си, че американците струпват войски и въоръжение по границите на Русия, като пуска кадри от различни точки на света, твърдейки обаче, че става дума за съседни на Русия държави. Например показва американски военен самолет, който според твърденията му каца в Украйна. Всъщност самолетът каца в Аляска. Показва и американски танк, който вече е разположен на руско-украинската граница, но в действителност кадрите са от учения в България.

Ето кои са още опорните точки на Русия за Украйна:

- Русия никога не е нападала Украйна;

- Киев наруши споразуменията от Минск;

- САЩ и държавите от НАТО искат да превърнат Украйна в буре с барут;

- Руските войски спасяват хората в Донбас от геноцид;

- Украйна възхвалява нацизма и пракиткува антисеметизъм.

На Балканите Русия също успява да води успешна информационна война. Спорът на България и Северна Македония до голяма степен е окриляван от руски тези, изповядвани и от двете страни на границата. Русия се „притече на помощ“ на сърбите в Босна, гарантирайки им подкрепа, ако се отцепят. В Сърбия през октомври бе сключен договор между Москва и Белград за военна взаимопомощ. А в Черна гора дори бе организиран опит за преврат срещу Мило Джуканович през 2016 г. като опит да се спре влизането на страната в НАТО. 

Всички тези действия на Кремъл (като тук не изброяваме намесата в Африка и Азия) са част от един по-сложен пъзел. Путин цели създаването на нов световен ред, а не връщане на стария. Според Михаел Туман от немския в. „Ди Цайт“ планът на Путин е да постигне точно обратното на реда от Студената война, при който силите бяха ясни и се постигаше баланс в съотношенията, базиран на договори за разоръжаване.

„За него е важно да продължи хаосът на 21-и век, в който от значение са само военната мощ и националното единство“, смята Туман. 

Действията му не са провокирани от желанието да върне структурите от Студената война, а да ревизира фактите от 90-те години. Тогава страната му загуби ролята си заради разширяването на НАТО на Изток. Неслучайно цел на агресията на Москва в момента е не само Украйна - с военни сили, но и скандинавски държави - с провокации, и балканските - с хибридна информационна война. Това е червената линия, която Русия очертава като своя зона на влияние и миналата седмица тя постави исканията си пред НАТО писмено. А именно - да се изтеглят натовските войски от България и Румъния и да се откаже перспективата за членство на Украйна и Грузия.

Така Москва най-сетне ще ревизира договорите от последните 20 години и ще възвърне влиянието си в старите си зони - такава поне е сметката на Кремъл. Но целта е и още по-голяма - да се откъснат от САЩ и американското влияние държавите от Централна и Западна Европа и да се създаде нов европейски ред „от Владивосток до Лисабон“, в който основното военно и геополитическо влияние да има Русия. Само от тази позиция Русия ще може отново да се изправи „очи в очи“ със САЩ и да възвърне реално положението си на световна сила. 

Разбира се, всеки, който направи по-задълбочен анализ на икономическото състояние на Русия или пък на военните й сили, ще може да изобличи идеите на Путин като далеч от реалността. Но е факт, че стотици хиляди хора вече плащат с живота и благоденствието си за тях - от Алепо и Триполи, до Донбас и Киев. 

Силата на Русия не е само армията й, а и в безбройните поддържащи я групи в различни държави, които могат да свършат почти същата работа, каквато вършат и ракетите - а именно, да ги поставят в услуга или зависимост от режима в Москва.

Въпросът през България сега е до каква степен новото българско правителство е готово да се изправи срещу това предизвикателство, в състояние ли е участващата в него БСП да пренебрегне руските интереси, за да защити българските и до каква степен българското общество припознава Европа и европейската перспектива за свой избор.