Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж спечели днес правото да обжалва екстрадицията си в САЩ от Обединеното кралство пред неговия Върховен съд, предаде Би Би Си.

 
САЩ го търсят, за да го съдят за публикуването на хиляди секретни документи през 2010 и 2011 г.
 
Висшият съд на Обединеното кралство реши днес, че Асанж има право да се обърне към Върховния съд. Това не значи, че той непременно ще получи изслушване там, а засега - че ще спечели още време.
 
Защитата на Асанж повдига правни въпроси за това при какви обстоятелства съдиите досега са разгледали и взели решение по уверенията на САЩ, че той ще бъде хуманно третиран в американския затвор.
 
През януари 2021 г. по-низш британски съд реши, че САЩ имат правни основания за съдят Асанж, за това че е хаквал правителствени сайтове, но не го екстрадира поради липсата на гаранции, че той ще бъде хуманно третиран в американския затвор и че сигурността му там ще бъде гарантирана. 
 
САЩ обжалваха и предоставиха такива уверения и през декември 2021 г. спечелиха делото.
 
Адвокатите сега имат 14 дни да подадат петиция до Върховния съд. Той трета година се намира в затвора "Белмарш" в Лондон.
 
Изтеклите в "Уикилийкс" документи разкриха как американските военни са убили стотици цивилни в недокладвани инциденти по време на войната в Афганистан. Досиетата за войната в Ирак показаха, че там са били убити 66 000 цивилни и че затворници са били измъчвани от иракските сили.
 
САЩ твърдят, че течовете на информация са противозаконни и са застрашили живота на хора. Асанж отговаря, че делото срещу него е политически мотивирано.