Преди ден бТВ съобщи за нова вълна от фенове на белината - вдъхновени не толкова от бившия американски президент Доналд Тръмп, колкото от COVID-19, антиваксърството и нежеланието да се внимава в училище.

За какво става дума? MMS, или магическият минерален суплемент е вид белина (не същата като натриевия хипохлорид, но с много подобно действие), която може да се ползва за избелване, почистване на вода (при 0,8 мг/л) и като дезинфектант. Много ентусиасти обаче искат да лекуват с това съединение (което наричат хлорен диоксиТ, а всъщност е хлорен диоксиД, а реално (понякога, според бранда) - натриев хлорит) всякакви болести и състояния - от аутизъм, през рак, настинка, акне, та чак до COVID-19.

Кой измисля тази идиотщина? Бившият сциентолог (смахнатаа американска псевдорелигия, измислена от иначе забавен писател-фантаст) Джим Хъмбъл. Той описва своя протокол през 2006 г. в абсурдно издание, в което твърди, че лекува едва ли не всяка болест, съществувала някога. През 2016 г. Хъмбъл признава - "MMS не лекува нищо", но това не спира идиоти да го цитират като велик откривател и до днес.

Кой я подхранва на родна земя? Обичайните заподозрени - необразовани измамници, които печелят на гърба на наивниците. Например Росен Бакалов, който разделя свободното си време между агресивна антиваксърска реторика, шаманизъм, натуропатия, енергийно лечение, и завършва псевдонаучния си пакет с хлорен диоксиТ. В затрогващи онлайн лекции сред природата Бакалов обяснява как десетки родители лекували децата си от аутизъм с редовно приемане на белина.

Друг образ - търговецът на белина Светослав Стаматов от Бургас, който се появи и в ефира на бТВ, пък първо обяви, че това не било лекарство, после започна да обяснява как всъщност "чистело" вируси, гъбички и паразити и трябвало да се "приема правилно". 

Изненада - няма правилен начин да приемате белина. И да, има десетки хиляди случаи по цял свят на хора, приемали хлорен диоксид, с абсолютно същите реакции като тези, които пият "класическа" белина (натриев хипохлорит) - гадене, повръщане, изгаряния, смърт.

А кой им приглася? През далечната 2013 г. проф. Надка Бояджиева от Медицинския факултет на Медицинския университет в София обявява пред БНР (да, пред БНР), че натриевият хлорит не можел да наранява здрави клетки и всъщност може да "почиства" тялото. Натриевият хлорит е подобен дезинфектант на хлорния диоксид.

"Има очистващ ефект например при клизми и рак на червата и рак на женските полови органи. Различните видове рак обаче са различни по механизъм на лечение. Има приложение при рак на кожните заболявания. Това вещество не лекува болести, а повлиява имунната система", обяснява тогава проф. Бояджиева.

И твърди, че нямало доказано пряко токсично действие върху клетките. 

Такова всъщност има. Натриевият хлорит е токсичен и опасен. Не е одобрен никъде за никаква медицинска употреба - ползван е само за таргетирано инжектиране на тумори, нещо, което се прави с цел убиване на клетки, не лекуването им. Защо проф. Бояджиева е говорила глупости или се е изразила непрецизно преди 9 години - никой не знае, но сега името ѝ се ползва от измамници, за да си рекламират стоката. 

Над десет хиляди българи може и да пият белина, твърди бТВ - на базата на брой лайкове на група във фейсбук. Но сигурно са поне толкова. Това е поредната демонстрация на тоталния провал на българското образование и пълния срив на доверието в институциите. Но той бледнее пред броя неваксинирани у нас. 

Сега здравното министерство иска да вземе мерки - да се спре продажбата на хлорния диоксид. Това не е никак честно - някои хора имат нужда от чиста вода в басейна. А ако някой иска да пие белина, това си е изцяло негово право - в крайна сметка "всеки сам си преценя".