Две области са останали само в червено на COVID картата на България - Кърджали и Търговище, т. е. в тях заболеваемостта е под 500 на 100 хил. за 14 дни. Останалата част от страната е в тъмночервено. С 498 заболели на 100 хил. Търговище скоро също ще мине сред областите в тъмночервено.

Средната заболеваемост вече е 1505,07 на 100 хил. за 14 дни, сочат данните на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-висока е в Благоевград - 2523,10 и столицата - 2368.83 на 100 хил.

Според картата, която представя как се развива епидемичната обстановка по райони (вече пет на брой според новия вариант, представен в петък от правителството) - два региона вече са в трета фаза (с над 70 на сто заети интензивни легла). Това са регион 1, в който са западните части на страната, и регион 5, в който влизат Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. В някои области като София-град, Благоевград и Бургас вече бяха въведени ограничения, свързани с ротация на по-големите ученици, изцяло дистанционно обучение, ограничаване на работното време на заведения и т. н.

Прогнозата, която се съдържа на картата, предполага, че в рамките на 5 дни в трети етап ще преминат още два региона -2 и 4, а североизточните части на страната, които са в регион 3, ще са във втори етап.

Средно за страната заетостта на болничните легла и най-вече на интензивните нараства умерено, като в момента е на доста по-ниски нива от тези в предшните две вълни. 

Средната COVID смъртност за 14 дни на 100 хил. продължава да расте и е 16.25 към днешна дата, според данните на Единния информационен портал. В някои области като Перник, Русе се връща към нива от близо 30 на 100 хил. за 14 дни.