"Ако ние бяхме обяснили на хората, че в момента се стремим да харчим 2% от БВП (за отбрана - б.р.), но ако не бяхме в НАТО, сега щяхме да харчим между 7-8%, всеки би ни разбрал".

Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев по време на блиц-контрола в парламентарна комисия по отбрана. И допълни, че изборът на България да е член на НАТО ни позволява да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото споделяме отговорностите с други страни, с които имаме общи ценности.

Янев призова депутатите да намалят напрежението и да се спре със спекулациите.

"Нека бъдем българофили и да разсъждаваме спрямо българския национален интерес. Изборът България да бъде част от НАТО е, че всъщност ние си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана. Това е нашият избор и не искам да слагам прилагателни", категоричен бе Стефан Янев.

Струпване, разполагане на войски на НАТО или на която и да е държава в България няма. Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма.

Това казаоще Янев.

Според него нито Русия, нито друга държава се кани да напада България и не очакваме да има инвазия на българска територия.

"Говорим за тип мерки, които са за демонстрация на единството на НАТО и за търсене и даване преди всичко на шанс на дипломацията", обясни Янев.

Той обясни, че все още правителството не е взело решение за разполагане на сухопътни войски, но е в в ход подготовката му. Обществото ще бъде информирано, когато бъде готово.

В хода на дискусията той даде пример, че българската армия също е натовска армия и такива сили може да бъдат изцяло под българско командване.

Министър Янев поясни, че срещите на НАТО в Полша и Уелс са били по повод напрежението между Русия и Украйна, но настоящите операции по "Еър полисинг" са се превърнали в рутинни през годините.

Закупуването на нови 8 изтребителя е заложено, но предстои да се уточни цената. Повече от година 8 млади български пилоти се обучават да пилотират F-16 в САЩ.

Съставът на българската армия все още се доокомплетова, а причината затова е липсата средства. През годините военното министерство е наемало само толкова военнослужещи, колкото министерството на финансите през държавния бюджет е допускало.