ДПС е превзело БСП.

Такава кратка ретроспекция на най-важното от отиващата си година направи червеният депутат и опозиционер в партията Георги Кадиев в сутрешния блок на бТВ. Гост в студиото бе и икономистът и съветник на икономическия министър Божидар Лукарски - Владимир Каролев. Изненадващо двамата демонстрираха единомислие по коментираните теми.

"За мен беше грешка, че изобщо избраха Пламен Орешарски за премиер. Няма характер. Допусна ДПС да му се качи на гърба. От първия ден. Ние в БСП сме си виновни, бяхме мандатоносителят и трябваше да защитим нашето парче от управлението, но от ДПС ни превзеха. Затова първото, на което трябва да се научи БСП, е да показва характер. Избирателят не прощава на компромоси", заяви Кадиев.

Каролев пък допълни: 

"Най-голямата грешка на Пламен Орешарски беше, че не удари сам по масата".

Двамата коментираха и политиката на увеличаване на пенсии и доходи.

"Илюзия е да се говори за по-високи пенсии. От 2009 г. насам дефицитът събрано е 10%. Не виждам икономически растеж и трябва да се каже на всички пенсионери и държавни служители, че увеличение на заплатите в публичния сектор и на пенсиите може да има само при растеж", заяви десният икономист. 

"Увеличаването на минималната работна заплата е добър ход, въпреки че касае десетина хиляди души", опонира му левият.

"Не е балкански синдром да нямаш ръст на икономиката. Тук нямаме последователна политика. Слабата правна система - това е друга причина да нямаме ръст", допълни Кадиев.

По отношение на прехвърлянето на парите ни от частните пенсионни фондове в НОИ червеният депутат посочи, че "това е 100% на[ионализация".

"Не е национализация, а доброволна покана. Никой не може да те принуди да си вкараш парите в НОИ. Но ГЕРБ сбърка, това го нямаше в програмата й. НОИ не пести. Всичко се използва за пенсиите. А една държава става по-богата, когато пести. Мислех, че тази идея идва от синдикатите, но сега имам чувството, че дойде от министерство на финансите", посочи и Каролев, и каза в заключение: "Избор в една посока не е избор".