Ракета на SpaceX, изстреляна преди 7 години, е на път да се сблъска с Луната според експерти, съобщи "Гардиън".

Ракетата Falcon 9 CRS-6 излита от Флорида през февруари 2019 г. - с цел да разположи сателита Deep Space Climate Observatory на точка на на Лагранж - гравитационно неутрална позиция на 4 пъти по-голямо разстояние от Луната и в пряка линия със слънцето.

Falcon 9 изпълнява първата част от мисията си, но не ѝ достига гориво да се върне на Земята - за жалост, не ѝ достига и да избяга от гравитацията на Луната и Земята. От тогава насам се движи в хаотична орбита около нас и спътника ни.

Според експертите ракетата, която тежи около 4 тона, съвсем скоро ще удари с Луната със скорост от около 2,58 км/с. Тя наскоро е минала близо но спътника ни, но е почти сигурно, че до 4 март ще има сблъсък.

Това не е нещо притеснително - макар подобен удар на земната повърхност да може да бъде много унищожителен, той едва ли ще повлияе сериозно на нас.

Наблюдателите на космоса всъщност се радват на възможността - това ще е първият подобен случай на сблъсък на "космически боклук" с Луната. Учените могат да съберат ценни и интересни данни, които да подскажат повече и за историята на спътника ни, обсипван досега само с "естествени" космически отломки.

За жалост, сблъсъкът едва ли ще е видим от Земята - по-вероятно е да стане от тъмната ѝ страна, а дори да се случи от светлата, ще бъде по време на новолуние.