Централната банка на САЩ, известна като Федералния резерв, не повиши лихвените проценти в страната на последното си заседание, което приключи късно вечерта на 26 януари българско време. Тези стъпки изненадаха някои анализатори, които очакваха да се предприемат действия, които да забавят растящата инфлация. 

 Според централните банкери на САЩ Федералният резерв вече е готов да повиши лихвените проценти, но и времето за това още не било дошло. 

Такъв ход "скоро ще бъде подходящ", обявиха те и подчертаха, че повишението може да се очаква през март. 

Инфлацията в САЩ е на невиждани от 40 години нива и продължава да расте на годишна база, макар и на месечна да се наблюдава леко забавяне. Ако лихвите бъдат повишени през март, то това ще бъде първата интервенция с такава насоченост от 2018 г. 

Нуждата от повишение се обяснява с това, че по-високите разходи по кредитите, до които ще доведе, ще помогнат в борбата с покачването на цените, особено при жилищата и автомобилите - ключови двигатели на инфлационния натиск на местно ниво. 

Съображението, което имат във Фед обаче е, че бързото вдигане на лихвите може да охлади икономическата активност прекалено бързо. Тази теза е подкрепа от  забавения растеж на американската икономика през последните 2 месеца. 

Генерално посланието на банката е, че положението с инфлацията не е толкова тежко, колкото изглежда и че може да се действа постепенно, за да не се стига до трусове на финансовите пазари, за каквито вече предупреди МВФ при сценарий на рязко повишение. 

Само че именно днешният отказ от увеличение на лихвите предполага, че Фед ще е принудена да действа по-рязко през следващите месеци. Редица анализатори предричат, че ще се наложи 4-кратна интервенция на пазара само през 2022 г.