Висшият съдебен съвет е изпратил писмо, подписано от девет членове (от общо 24 в момента, б.р.) до министъра на правосъдието Христо Иванов. В него се иска той да упражни правомощията си по чл. 33, ал. 1 от Закона за съдебната власт за свикване на извънредно заседание на ВСС на 29.12.2014 г. от 10.00 часа.

Подписалите писмото предлагат на това заседание да се обсъди предстоящият избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), като "министърът на правосъдието да изложи фактите, на които са се основали твърденията му за предрешеност на избора, за което е направил изявление на 19.12.2014 г. в интервю пред БНТ и цитирано многократно от други медии".

Писмото е подписано със забележка от двама членове на ВСС, според които заседанието трябва да бъде на тема: „Обсъждане на предстоящия избор на председател на ВКС”, като се предлага включване в дневния ред и обсъждане на писмото на седемте посланици, публикувано на 22.12.2014 г. във вестник „Сега”.

Членове на съвета реагираха изключително остро на изказванията на Иванов пред БНТ, в които на базата на станалия пътен инцидент с един от кандидат-шефовете на ВКС - Лозан Панов, той направи намеци за предрешеност на избора.

Отделно от това, както Клуб Z писа, 7 посланици на държави-еврочленки вчера публикуваха открито писмо. В него ставаше въпрос за "гнилите ябълки" в съдебната система, както и се апелираше да бъдат чути съдиите, които в подписка искат оставка на ръководството на СГС.