Шегувам се донякъде с първата част на заглавието... Ако не съществуваха Цацаров, неговите механизми и изобщо неговият и на предшествениците му светоглед за прокуратурата, едва ли щеше да се случи явлението "Иван Гешев - главен прокурор".

През мандата си, белязан с някои от най-сериозните разломи в отношенията с Брюксел по темата с прокуратурата, Цацаров определено имаше нелеки задачи. Факт е, че от някои кризи - като например прословутото искане за одит на прокуратурата от западни експерти, излезе с такъв ефектен пирует, че накрая се получи нещо като хвалебствен доклад за него (отделна тема е дали у един западен магистрат е останал капацитет за осъзнаване, че при наличие на "завладени" институции всяка нормативна база - дори най-добрата, подлежи на брутално развращаване, б.р.).

Отношението на предишния главен прокурор беше ясно – възприемане с намигване към възможностите на тези "там". Брюксел, Париж, ЕСПЧ, Люксемург - все тая... 

Веднъж в една своя лекция в Софийския университет Цацров каза, че предпочитал хората, които практикуват правна наука тук, отколкото тези, които "практикуват чиновничество в Брюксел" (така и нямаше кой да го пита - като сме такива експерти, защо ония там живеят, без да им крадат 50% от обществените поръчки и шеф на охранителна фирма не смее да каже за министъра на правосъдието, че "предстои много да страда". Но както и да е.)

Той също така се вдигна с цяла делегация расови представители на "здравите сили" - тогавашния председател на ВАС Георги Колев, шефката на инспектората - все още несменяема! - Теодора Точкова и отиде в Брюксел да ги убеждава на място как няма смисъл да се продължава Механизмът за сътрудничество и проверка. Като винаги подмяташе, че е останала само "проверката". Това забележително събитие (така и почти не намерило отражение у нас) стана по покана на – кой мислите? Емил Радев от ГЕРБ - острието им, когато се налага да се обяснява или по-точно отбранява в Европа  позицията, че няма, нямало е и не може да има какъвто и да било проблем с българската прокуратура.

Цацаров хем е дълбоко убеден, че те никога не могат да „вдянат“ докъде са стигнали нещата у нас, че тромавостта, буквоядството им и бързането за обяда ги правят „безопасни“, хем винаги е демонстрирал нещо като респект - незабравяне, че именно от тези там зависи да продължават да отпускат евромилиардите на същите лица у нас. Срещу които той - Цацаров, и подчинената му институция така и не внесоха нито един читав обвинителен акт за 7 години. 

Гешев напротив, очевадно отиде на летище Завентем с куфари, пълни с „аз обичам да се правим на луд“. И откровено се бъзика, напълно убеден в превъзходството си пред домакините. 

Първо – днес поиска „по-сериозен диалог“ с европейските институции и по-сериозен мониторинг (?!) за върховенството на правото в България. Това е точно обратното на това, което и той, и патронът му Цацаров винаги са артикулирали.

Второ – изнесе през границата опорните си точки, които тук вървят (а защо и там да не извървят?!):

Че "войната между институциите" в момента - която всъщност не е никаква "война между институциите", а опити на МВР, съда и правосъдното министерство да финтират законово закованото всевластие на прокуратурата - пречи на успехите в борбата с престъпността (Например, спецсъдът е реално конструиран през 2011 г., работи от 2012 г., допреди 10 месеца на власт бяха Бойко Борисов, Данаил Кирилов и сие – не става ясно тогава кой е пречел на пустите „успехи“ толкова дълги години).

Както и каза, че в послединте месеци сериозно се заличавал простигнатият напредък на България? Кой напредък? Така и не става ясно защо тогава е там – за да обере букети и шоколадови бонбони за "постигнатия напредък" ли?

Гешев отиде със забележителната мантра, която тук може и да върви пред читателите на "онези медии". Че...

"... Манипулативно и по недопустим начин тези лица (олигарсите и бандитите, б.р.) насочваха нагнетената срещу изпълнителната власт гражданска енергия срещу прокуратурата и главния прокурор, за да ѝ попречат на работата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд".

Последното е цитат от забележителния му 32-страничен памфлет до 67 адресати - западни посолства, ЕК, ЕП, Венецианска комисия и т.н.

Всъщност е точно обратното – "гражданскатата енергия" излезе на улицата 2 часа след като Бюрото по защита влезе в Президентството, а не след някое постановление на Министерския съвет.

Вижте какво още пише пресцентърът му за днешното посещение: 

"Иван Гешев изрази удовлетвореност от възможността лично да запознае представителите на Мониторинговата група с детайли от становището на ръководството на ПРБ от края на 2021 г., изпратено до европейските институции...

Подчертана бе и водещата роля на прокуратурата в защита правата на уязвимите социални групи от обществото и представители на ЛГБТИ."

Гешев?! Който праща на Хелзинкския комитет в отговор на доклада им - "Под игото" на Иван Вазов и който имаше дело заради „и циганите така правят“ (то не че другите милиционери не си го мислят същото, но само той имаше куража да го изговори и получи истинско дело за това, б.а.).

И така: вие как си го „преценяте“ - бъзика ли се или не се бъзика? Може би защото вече приятелството с кохезионните фондове не е толкова важно.

Иначе, ако говорим сериозно – едва ли има някакви данни, на база на които някой у нас може да повдигне скоро истинско обвинение срещу главния прокурор, което после да издържи в съда (не подскачайте - акцентът е върху последното, иначе сме били свидетели, че всеки може да повдигне за всичко, б.а.).

Ако говорим също сериозно, усилено се говори в обществото, че се търси прокурор или екип от прокурори, които наистина да повдигнат ефектно обвинение срещу Гешев – само и само да продължим успешно да правим прочутия ни track record пред западняците. Известен на български и като "мижи, да те лажем"...

Защо това да не е прокурорът от ВКП Сотир Стефанов Цацаров например?! Поне ще докаже, че и той има усет за шоу.