Католическата църква в Германия е разтърсена от огромен скандал със сексуално насилие над деца, като в него е замесен дори бившият папа Бенедикт XVI. 

Адвокатска кантора в Мюнхен, наета от някои от жертвите, е успяла да разкрие 497 случая на сексуално насилие над деца, извършвано от свещеници, изповедници и работещи в църквата. Насилието е извършвано в периода между 1945 и 2019 година.

235 насилници са идентифицирани – 173 от тях са свещеници, а 9 – дякони. Смята се, че педофилите в църквата са реално много повече.

В педофилския скандал е замесен дори папа Бенедикт XVI, който е бил епископ на Мюнхен през част от времето. Той даде показания, след което публично сам ги опроверга и посочи, че при някои въпроси е спестена цялата истина, но „не умишлено, а при неудачната редакция на отговорите“.

Бенедикт е епископ през 1980 година и като такъв участва в заседание на най-високо ниво, на което се дискутира проблема със свещеник, уличен в многократно секусално насилие над деца. 

На това заседание се взима решението той да бъде назначен за изповедник в Мюнхен и да му се осигури жилище, за да може да посещава терапия, на която се записал в града. При показанията си Бенедикт първо отрече да има нещо общо с този случай.

Днес по темата отношение публично взе и настоящият кардинал на Бавария Райнхард Маркс. Той пое отговорност за случаите, тъй като не се е намесил навреме.

В резултат на разкритията в момента католическата църква в  Бавария регистрира небивал отлив на свои членове. Стотици католици излизат от църквата, възмутени от разкритията.