Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови точно преди Коледа, че не е дискриминация, ако работодателят ви уволни по причина, че увеличението на обема ви не отговаря на критериите му за заеманата от вас длъжност.

Това съобщава "Правен свят". Според правото на ЕС дискриминация при уволнение заради затлъстяване би имало, ако то не е резултат на лакомия, а е "увреждане" – заболяване на организма, което да е диагностицирано от компетентни органи.

Кое е увреждане и кое лакомия?

Решението на съда се базира на директива, според която в областта на заетостта е забранена дискриминацията, която се основава на религия или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация.

Понятието "увреждане" по смисъла на правото на ЕС се разбира в смисъл, че обозначава ограничения, произтичащи от трайни физически, умствени или психични недъзи, които могат да затруднят пълноценното и ефективно участие на съответното лице в професионалния живот наравно с останалите работници. Съдът подчертава, че това понятие трябва да се разбира в смисъл, че се отнася не само до невъзможност за упражняване на професионална дейност, но също и като затруднение да се упражнява такава дейност. С думи прости - целта е лицето с увреждане да има достъп до заетост или да може да работи. 

"Дебелият" казус тръгва от Дания

В продължение на 15 години  Карстен Калтофт е детегледач към общината в Билунд, Дания, като задължението му е да се грижи за хлапета в собствения си дом. От началото на трудовите му взаимоотношения с общината той е считан за затлъстял според стандартите на Световната здравна организация, пише още "Правен свят".

През ноември 2010 г. от кметството прекратяват трудовия му договор с претекст, че е намалял броят на децата, които той гледа. Причината за уволнението не е посочена, но в процеса на разговорите било обсъждано затлъстяването на г-н Калтофт. Общината отрича, но потърпевшият твърди, че уволнението му е следствие от неправомерна дискриминация, основана на затлъстяването.

Синдикалната организация Fag og Arbejde (FOA) от името на служителя сезира датския съд с иск за установяване на тази дискриминация и за присъждане на обезщетение за вреди. Преди да се произнесат по казуса, магистратите в гр. Кьолдинг се обръщат с преюдициално запитване към Съда на Европейския съюз с искане за уточнение.

"В Договорите и във вторичното право на Съюза в областта на заетостта и професиите няма нито една разпоредба, която да забранява дискриминацията поради затлъстяването като такова. По-конкретно в Директивата за равно третиране в областта на заетостта и професиите затлъстяването не е посочено като признак, на който може да се основава дискриминация... Освен това и разпоредбите от Хартата на основните права на Европейския съюз също не следва да се прилагат спрямо такова положение", постановяват съдиите в Люксембург.