Проект на решение на парламента за 100% компенсиране на разликата между прогнозната цена на електроенергията, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през юли и средно месечната цена на "пазар ден напред" внесоха днес от ГЕРБ. Мярката, с която на практика трябва да се компенсират високите цени на тока да важи за общини, общински предприятия и общински търговски дружества, в т.ч. детски градини и ясли, старчески домове и др. общински социални заведения, предлагат от опозицията. Както и за: молитвените храмове на всички видове вероизповедания, за манастирите, за болниците и болничните заведения, за университетите, училищата, за студентските общежития. От ГЕРБ предлагат компенсация и за музеи, библиотеки, читалища, театри и други културни обекти.

Разчети за това колко би струвала мярката обаче няма. 

В проекта за решение е записано, че компенсаторният механизъм ще важи за срок от шест месеца, считано от 1 януари т.г. И ако мярката не бъде приета, от бившата управляваща партия вещаят масови фалити.

В мотивите си оттам посочват, че изброените субекти не работят с цел печалба или не могат да увеличат цените на крайните си продукти и затова компенсацията за тях е необходима. Бюджетите им са фиксирани и няма откъде да набавят допълнителни средства.

В резултат, както вече е известно, десетки общини в страната намаляват уличното осветление, "което създава предпоставки за увеличаване на битовата престъпност". И още от мотивите: университетите и училищата намаляват допълнителните възнаграждения на преподавателите и отлагат допълните възнаграждения и ремонти - нещо, за което предупреди и омбудсманът Диана Ковачева наскоро.   

Апокалиптична картина вещаят от ГЕРБ и в болничните заведения.

"Болниците са свръхпретоварени от пациенти, което допълнително увеличава разходите им за електроенергия. В този смисъл те имат остра нужда от тази финансова помощ, за да могат да продължат да приемат пациенти", се посочва още в мотивите.

По думите на бившия здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов общинските болници са изправени пред две възможности - да спрат да плащат заплати на служителите или да не купуват консумативи и лекарства. И то на фона на продължаващата коронавирусна криза. Колежката му - бившата социална министърка Деница Сачева пък предупреди за заплаха за затваряне на редица социални заведения като старчески домове например.

"Общественият транспорт регистрира огромни загуби и е пред фалит", предупреждават още от ГЕРБ. Такова предупреждение отправя напоследък и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която настоя за среща с премиера Кирил Петков не само за градския транспорт, а и за общинските дружества, в т.ч. за "Топлофикация - София".