Асоциацията на работодателите в България поиска от финансовия министър Асен Василев да се извини заради свое изказване, направено в четвъртък по време на заседанието на тристранния съвет.

Според писмото при обсъждането Василев е заявил, че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

За изказването на Василев се разбра още вчера от публикации на синдикалисти във фейсбук.

На брифинг Василев не отрече, че е има изказване в подобен смисъл.

Работодателите заявяват, че "като икономист и като финансов министър г-н Василев би следвало да е наясно, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера".

Така по неговата логика най-некадърен работодател е именно държавата, посочват в писмото си работодателите. Те вече няколко пъти изразиха недоволството си от поредния ръст на минималната работна заплата, заложен в проектобюджета, и от това, че няма обективни критерии, по които се прави това.

На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит, твърдят работодателите.

И посочват, че в малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата, като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора и им плащат колкото изкарват.

"Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", се посочва в писмото.

Според работодателите непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на минималната работна заплата и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд.

"Тоест проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда", изтъкват те.

И допълват, че минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.

Според работодателите по показател "работещи бедни" България е в средата на класацията в ЕС. 

"А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме номер 1", се посочва в писмото.

Асоциацията напомня на министъра, че "некадърният" български работодател, за разлика от европейските си колеги, е принуден да плаща непосилни сметки за ток от "кадърно" управление на енергийния сектор.

А заради неефективно управление на образованието пък трудно се намират квалифицирани кадри

Бизнесът настоява вицепремиерът да се извини на работодателите, като посочва, че на техните усилия денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи.

Пълният текст на писмото може да се прочете тук.