Геополитическите страсти изглеждат доста нажежени напоследък, след като целият западен свят очаква Русия да нахлуе в Украйна, а НАТО да отговори на очакваната агресия. В този напрегнат момент страната ни изглежда доста изтерзана, че трябва да потвърди геополитическия си избор от 2004 г., с който доскоро се хвалеше гордо по политически събития – членството ни в НАТО. 

Много сме яки, ама само вкъщи

Да вземем подсилването на източния фланг на Северноатлантическия пакт – в Естония например пристигнаха американски изтребители F-15, в Литва – F-16, където вече има полски изтребители. Франция ще изпраща войски в Румъния, където e командването на Югоизточната многонационална натовска дивизия и модерната испанска система за прихващане и неутрализиране на ракети. САЩ предложиха да пратят войници в целия източен блок включително в България. Но България реши да укрепи военния си капацитет, като събере елитен български батальон*, в който в краен случай могат да се присъединят други натовски войници, но той ще си остане под българско командване и няма да мърда от българска територия – нито ще ходи в Украйна, нито в Прибалтика. И военният министър Стефан Янев заяви по Коледа, че няма нужда от разполагане на сили от други страни членки на НАТО на наша територия, а изказването му беше споделено във фейсбук от руското посолство, а в публичното пространство – от всички водещи прокремълски медии в Руската федерация и извън нея.

Накратко, както каза премиерът, Българската армия ще бъде водеща при мерките за укрепване на отбраната ни. Звучи прекрасно, но дано не се наложи да се отбраняваме от някого с нашия батальон.

Дипломацията ни – между Мустафа и Митрофанова

Външната ни министърка Теодора Генчовска ни изненада тези дни с това, че може да говори. И, вече без съветници от Държавна сигурност, декларира, че България има приоритет – деескалация на напрежението с дипломатически средства. Очаква се Москва да чуе нашия призив. Дипломатичният тон на българските дипломати е толкова световно известен, че в ЕС и НАТО ни познават като вечно съгласяващите се с всяка позиция и нежеланието ни да проявяваме особена инициатива, за да не обидим някого (затова и всички ахнаха как може изведнъж да спираме РСМ!) Докато пред Скопие може да показваме бицепси, когато Русия призова НАТО да се изтегли от България и Румъния, дипломатическото ни ведомство не намери сили да повика за обяснения Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова, нищо че това само би зарадвало Нейно превъзходителство Херо Мустафа. Някакси редно е днес американската посланичка да се чувства у нас повече като генерал губернатор, отколкото руската й колежка, но дали е така? Е, ако следим фейсбука на Външно, щом Херо подаде тон и се снима с баница, МВнР веднага пуска торта с луканка. Но когато става дума да порицаем остро Москва, нещо дипломацията ни си прави оглушки. Едва ли на постоянния ни представител в НАТО Драгомир Заков му е лесно да обяснява защо военният ни министър се появява на антинатовски протест. Все пак подкрепата ни за Алианса не може да се отчете само с трабанта на Соломон Паси, който гордо краси щабквартирата в Брюксел, но няма кой от българската делегация дори да му напомпа гумите. 

Геополитиката – кой ще ни спасява от руско робство? Аскерът ли?

Изненадващо, но днес според изследване на „Галъп“ за година нагласите на българите към международните политики на Русия са видимо влошени. Представяте ли си Русия да ни превземе, а Турция да ни освободи? Чисто геополитически това би бил правилният сценарий – Анкара ни е съюзник в НАТО и трябва да ни се притече на помощ. А може би ще разчитаме на армията-„освободителка“ на Северна Македония, която подкрепихме за НАТО и дори дарихме с танкове? (В Скопие имаше един политик на име Васил Тупурковски, който реши да сближава страната с Тайван вместо с Китай, и тръгнаха безброй вицове как китайската армия тръгнала да напада Македония, но не могла да я намери на картата.) Пред тези геополитически дилеми българската изпълнителна власт избра снишаването.

Хубавото е, че откакто НАТО съществува, на територията на страна-членка не е имало военна операция. Най-добре за България е това да продължи и за в бъдеще. Защото членството ни в НАТО е хубаво нещо, но дружбата с Русия си остава вечна и ненарушима.

________________________________________

*Батальон - (на френски: Bataillon) е основното тактическо подразделение в сухопътните и въздушнодесантните войски и в морската пехота на почти всички съвременни армии. Влиза в състава на полка или е самостоятелна войскова част. Може да се състои от 300 до 1300 войници и се командва обикновено от подполковник или полковник.